Κοφίνα, κοφίνι

Image

Κοφίνα (η) είναι παραδοσιακό είδος της κυπριακής καλαθοπλεκτικής. Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους δοχείο που κατασκευάζεται από καλάμια τα οποία σχίζονται στη μέση και στη συνέχεια πλέκονται. Η κοφίνα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων, όπως καρπούζια, πεπόνια, πατάτες κλπ.

 

Κοφίνα λέγεται και εργασία πλυσίματος ρούχων, που γινόταν σε παλαιότερες εποχές κυρίως στα ορεινά χωριά, γιατί η εργασία αυτή γινόταν με τη χρήση κοφίνας. Τα ρούχα, κυρίως τ' ασπρόρουχα, τοποθετούνταν σε κοφίναν και σκεπάζονταν με στρώμα στάχτης. Μεταφέρονταν ύστερα στον ποταμό ή κοντά σε τρεχούμενο νερό, άφθονο από το οποίο οι οικοκυρές έχυναν μέσα στην κοφίνα. Η στάχτη καθάριζε τα ρούχα, τους έδινε ιδιαίτερη λάμψη, αλλά και μαλακότητα.

 

Το κοφίνιν είναι παρόμοιο στο σχήμα και στο μέγεθος με την κοφίνα, αλλά κατασκευάζεται από κλαδιά και είναι πολύ πιο στερεό. Τα κοφίνια στερεώνονται δυο μαζί στα πλευρά των γαϊδουριών, περνώντας μέσα από στερεό ιμάντα που βρίσκεται στο στρατούριν* (=σαμάρι) και χρησιμεύουν για μεταφορές προϊόντων και υλικών.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image