Κωνσταντινίδης Ανέστης

Image

Εκδότης καταγόμενος από την Κύπρο, που επιδόθηκε σε εκδοτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1846 και πέθανε στις 11 Ιουλίου 1901 στην Αθήνα. Το 1884 αγόρασε τα περίφημα τυπογραφεία Κορομηλά στην Αθήνα και ανέλαβε ευρείες τυπογραφικές εργασίες. Τα τυπογραφεία Κορομηλά είχαν εισαγάγει το σύστημα της στερεοτυπίας, με το οποίο κατέστη δυνατό να εκδοθούν σπουδαία έργα. Κύριο έργο του Ανέστη Κωνσταντινίδη ήταν η έκδοση του λεξικού «Λίντελ - Σκοτ».

Θεωρείται ως ο αναμορφωτής κι εκσυγχρονιστής του χώρου των εκδόσεων και της τυπογραφίας στην Ελλάδα

 

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλολογία, με σκοπό να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο οποίος ήταν διευθυντής του πρώτου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που είχε συσταθεί στην Αθήνα. Όταν μετέβη στη Γερμανία έμαθε την τέχνη της τυπογραφίας και αφού επέστεψε στην Αθήνα ασχολήθηκε αρχικά ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων ξένων βιβλίων. Άνοιξε ένα μικρό βιβλιοπωλείο με το όνομα «Κοραής» (Καταστήματα «Ο Κοραής» Ανέστη Κωνσταντινίδου). Το 1884 αγόρασε το τυπογραφείο του Ανδρέα Κορομηλά και διηύρυνε σε μεγάλη έκταση την εκδοτική παραγωγή του. Το Τυπογραφείον των Καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου (διεθνώς: Imprimerie Anestis Constantinidis) κατέστη το εκδοτικό κέντρο πολλών σημαντικών ονομάτων της ελληνικής σκέψης και επιστήμης της εποχής, όπως οι Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Αντώνιος Γιάνναρης, Γεώργιος Ζηκίδης, Εμμανουήλ Λυκούδης, Σπυρίδων Μηλιαράκης, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Γεώργιος Φιλάρετος κ.άλ. Επίσης, η σειρά «Βιβλία του Λαού» ή «Βιβλιοθήκη του Λαού», συνδυάζοντας την αξιόλογη λογοτεχνία με τη χαμηλή τιμή, έκανε προσιτή την επαφή του αναγνωστικού κοινού με είδη όπως το ξένο μυθιστόρημα και το διήγημα, κυρίως από μεταφράσεις της γαλλικής. Καθώς λεγόταν από τους σύγχρονούς του, ο Κωνσταντινίδης ενδιαφερόταν προσωπικά για την ποιοτική πλευρά της δουλειάς του, βάζοντας συχνά σε δεύτερη μοίρα την οικονομική πτυχή.

 

Αποκορύφωμα της βιβλιοπαραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς του Κωνσταντινίδη, καθώς και έργο ζωής, υπήρξε η υπό την εποπτεία του ελληνική έκδοση -μετάφραση και εμπλουτισμός- του Λεξικού Λίντελ-Σκοτ, με τίτλο Μέγα λεξικόν τῆς Ἑλληνικῆς γλώσσης. Ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1901 και το έργο ολοκληρώθηκε το 1906, μετά το θάνατο του Ανέστη Κωνσταντινίδη. Για εισαγωγή είχε προταχθεί ειδική μελέτη του καθηγητή Γεωργίου Ν. Χατζηδάκι για την ελληνική γλώσσα. Ο Ανέστης εγραψε επίσης το Λεξικό των Κυρίων Ονομάτων βοήθησε επίσης τα μάλα στην  βελτίωση και έκδοση του Ημερολογίου του Κ. Φ. Σκόκου

 

Ο Κωνσταντινίδης είχε ασχοληθεί και με τα κοινά με αποτέλεσμα να εκλεγεί μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Πέθανε στην Αθήνα, στις 11 Ιουλίου 1901.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image