Κυριακίδης Πορφύριος

Αρχιμανδρίτης. Καταγόταν από το Πραστειό της Μεσαορίας. Γεννήθηκε το β' μισό του 19ου αιώνα και πέθανε το 1947. Ήταν ανεψιός του μητροπολίτη Κυρηνείας και μετέπειτα αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίλλου Γ', υπήρξε δε από τα διακεκριμένα μέλη της αδελφότητας του μοναστηριού της Μύρτου. Ως διάκονος, υπηρέτησε και σαν καθηγητής των θρησκευτικών μαθημάτων στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Κατά τη διάρκεια του αρχιεπισκοπικού* ζητήματος υπηρέτησε ως τοποτηρητής της μητροπόλεως Πάφου μέχρι την εκλογή του μητροπολίτη Ιακώβου Αντζουλάτου* το 1910.

 

Τον Ιανουάριο του 1911 ο Πορφύριος Κυριακίδης εξέδωσε το 15νθήμερο  περιοδικό Ὁ Χριστιανός, αρχικά μόνος, αργότερα μαζί με τον Γεώργιο Βοόζεμπεργ, που ανέλαβε από τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου την αρχισυνταξία. Το περιοδικό εκδιδόταν μέχρι τον Ιανουάριο του 1912.

 

Αργότερα ο Πορφύριος Κυριακίδης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε ως προϊστάμενος αρχιμανδρίτης του ιερού ναού της Αγίας Ζώνης. Το 1922 μετείχε του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Συνδέσμου Αθηνών, μαζί δε με άλλους ανήκε και στην εξελεγκτική του επιτροπή.

 

Το 1947, μετά τον πρόωρο θάνατο του αρχιεπισκόπου Κύπρου Λεοντίου, υπήρξε κίνηση για να υποδειχθεί ως υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο Πορφύριος Κυριακίδης. Λίγο αργότερα, όμως, ο Κυριακίδης πέθανε.