Λανίτης Ευαγόρας

Image

Επιχειρηματίας, μέλος της γνωστής οικογένειας Λανίτη της Λεμεσού. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 10 Οκτωβρίου 1921 και πέθανε στο Λονδίνο στις 6 Νοεμβρίου 1992. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.  Επίτιμος πρόξενος της Ολλανδίας στην Κύπρο, με έδρα τη Λεμεσό. Είναι γιός του Κώστα  της γνωστής Οικογένειας Λανίτη της Λεμεσού και παππούς του ήταν ο Παναγής Σύκας από τη Λάνια. Αδελφός του ήταν ο Νίκος Κωνσταντίνου Λανίτης.   Τιμήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση με τη διάκριση του ιππότη του τάγματος Orange Nassau. Τιμήθηκε δυο φορές από τη Γαλλία μέσω των Προέδρων Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Σιράκ.

 

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα τη δεκαετία του 1950 ως μέτοχος της Ν Π. Λανίτης και στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής της εταιρίας Α/φοι Λανίτης. Στη συνέχεια έκτισε μια αυτοκρατορία που ασχολείτο με το εμπόριο, την ανάπτυξη γης, τη γεωργία, την εμφιάλωση ποτών, τις εξαγωγές σταφυλιών, τον τραπεζικό τομέα  και τα ξενοδοχειακά. 

 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την πτώση του πραξικοπηματία Νικολάου Σαμψών, όταν σχημάτισε νέα κυβέρνηση ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης (Ιούλιος, 1974), ο Ευαγόρας Λανίτης ανέλαβε δυο υπουργεία: το υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και το υπουργείο Βιομηχανίας. Παρέμεινε στο υπουργικό αξίωμα μέχρι την επιστροφή του Μακαρίου από την εξορία (Δεκέμβριος, 1974) και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

 

Ο Ευαγόρας Λανίτης διαχρονικά θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα ήταν και η ανθρωποκεντρική του προσέγγιση. Όντας απλός και προσιτός στην ιδιωτική του ζωή, διοικούσε με τον ίδιο τρόπο και τον όμιλο που είχε ιδρύσει. Ήθελε και επιδίωκε να έχει άμεση επαφή με τους εργαζόμενους, παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό τους, τους γνώριζε με τα ονόματά τους και το πιο σημαντικό αναγνώριζε τους κόπους τους. Είχε πει κάποτε: «Εμείς πιστεύουμε ότι μία επιτυχημένη δουλειά είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών ομάδας ανθρώπων, γι’ αυτό προσπαθούμε να διαθέτουμε πάντοτε αυτή την ομάδα της οποίας σήμερα έχω την τύχη να προΐσταμαι». Πολλές φορές ήταν και πρωτοπόρος αφού ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που ασχολήθηκε με τα ΜΜΕ ιδρύοντας τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό στη Λευκωσία το Ράδιο Super με διευθυντή τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη

Παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν άκρως επιτυχημένη, ο Ευαγόρας Λανίτης ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος και ρεαλιστής στη ζωή του, καθώς έλεγε πως «όταν θα φύγουμε απ’ αυτό τον κόσμο δεν θα πάρουμε μαζί μας αυτά που μαζέψαμε, αλλά αυτά που δώσαμε». Και ομολογουμένως κατάφερε και έδωσε. Το έργο του συνεχίζεται σήμερα μέσα από το Ίδρυμα Ευαγόρα & Κάθλην Λανίτη.
 
Ίδρυμα Ευαγόρα & Κάθλην Λανίτη
Το ίδρυμα είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2001 από τους Κώστα, Πλάτωνα, Μάριο και Ισαβέλλα Λανίτη, παιδιά του Ευαγόρα και της Κάθλην Λανίτη. Δημιουργήθηκε εις μνήμην του αείμνηστου Ευαγόρα Λανίτη, με σκοπό να συνεχίσει την κοινωνική του προσφορά και τη συμβολή προς την κοινωνία, στηρίζοντας τομείς και διοργανώνοντας εκδηλώσεις που προάγουν και προωθούν τα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Σήμερα, το ίδρυμα αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου ο Όμιλος Λανίτη και οι θυγατρικές του εταιρείες στηρίζουν και προσφέρουν στην κοινωνία, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου δραστηριοτήτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ).
 
 
Η κοινωνική προσφορά του Ομίλου Λανίτη
Ο Όμιλος Λανίτη υπήρξε διαχρονικά ένας οργανισμός με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες. Συνδύαζε πάντοτε την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη με την προσφορά προς την κοινωνικό σύνολο.


Με δωρεές της οικογένειας Λανίτη ανεγέρθηκαν σημαντικά έργα στην Λεμεσό, όπως είναι το Λανίτειο Στάδιο και το Λανίτειο Γυμνάσιο, του οποίου τη βιβλιοθήκη επίσης χρηματοδότησαν.
Ο Ευαγόρας Λανίτης υπήρξε, μαζί με άλλους επιφανείς επιχειρηματίες, από τους πρωτεργάτες της πρώτης διοργάνωσης και στη συνέχεια της θεσμοθέτησης του θεσμού του Ραδιομαραθωνίου.
Σημαντική είναι, ακόμα, η συνεισφορά του Ομίλου Λανίτη και στον τομέα της αρχαιολογίας, καθώς έγιναν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάδειξη μνημείων, όπως το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας και η μεσαιωνική έπαυλη των Κουκλιών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, μεταξύ άλλων, το 2011 ανεγέρθηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά της οικογένειας Λανίτη το Ευαγόρειο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image