«Λαογραφική Κύπρος»

Image

Λαογραφικό περιοδικό που εκδίδεται στη Λευκωσία από το 1971. Κατά την πρώτη του δεκαετία (1971-1980) ήταν τετραμηνιαίο, ενώ από το 1981 και μετά παρουσιάζεται ως ετήσια έκδοση. Η Λαογραφική Κύπρος υπήρξε προϊόν κοινότητας ενδιαφερόντων και κοινής προσπάθειας μιας ομάδας καθηγητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με την έμπνευση και παρακίνηση του τότε γυμνασιάρχη Χρύσανθου Στ. Κυπριανού*, που είναι έκτοτε και ο γενικός υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού. Τα άλλα μέλη της εκδοτικής ομάδας: Κύπρος Χρυσάνθης, Θεόδωρος Στυλιανού, Γεώργιος Χατζηκωστής, Νίκος Παναγιώτου, Ανδρέας Λαδόμματος, Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Γεώργιος Δράκος και Ιάκωβος Χατζηθεοδούλου.

 

Στόχος της ομάδας, που κινήθηκε από την πίστη στην αξία της λαογραφίας ως ιστορικής επιστήμης που συμβάλλει σημαντικά στην εθνική αυτογνωσία, ήταν να φθάσει το περιοδικό στο ευρύ κοινό, σε παγκύπρια κλίμακα, και να ενισχύσει την εθνική του αυτογνωσία.

 

Ανάμεσα στους σημαντικότερους λαογράφους - συνεργάτες του περιοδικού συγκαταλέγονται και οι Δ. Λουκάτος, Α. Αθανασάκης, Άνθιμος Πανάρετος, Γ. Παπαχαραλάμπους, Κυρ. Χατζηιωάννου, Κ. Πιλαβάκης, Κ. Χρυσάνθης, Κ. Γιαγκουλλής κ.ά.

 

Η συλλεκτική εργασία και καταγραφή λαογραφικού υλικού και οι σχετικές μελέτες που περιέχονται στις σελίδες του περιοδικού, αποτελούν σημαντική πηγή για τους μελετητές του κυπριακού λαϊκού πολιτισμού.

 

Αξιόλογη προσφορά της Λαογραφικής Κύπρου είναι και η διοργάνωση Συμποσίου Λαογραφίας στη Λευκωσία το 1972. Οι ανακοινώσεις του Συμποσίου δημοσιεύθηκαν με φροντίδα του περιοδικού σε τόμο με τον τίτλο Συμπόσιον Λαογραφίας της «Λαογραφικής Κύπρου», τον ίδιο χρόνο.

Φώτο Γκάλερι

Image