Λάπηθος - Καραβάς δάσος

Image

Δάσος έκτασης 543,1 εκταρίων (4.060 σκαλών), στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, που εμπίπτει στην επαρχία Κερύνειας. Βρίσκεται στα νότια των χωριών Λάπηθος και Καραβάς, στα οποία οφείλει και την ονομασία του. Το μεγαλύτερο τμήμα του εκτείνεται στη διοικητική έκταση του χωριού Λάπηθος ενώ ένα μικρότερο τμήμα περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια των χωριών Λάρνακας Λαπήθου, Αγριδάκι, Σύσκληπος και Μότιδες. Στα ανατολικά περιβάλλεται από το δάσος Κάρμι και στα δυτικά από τα δάση Κόρνος - Βουνό και Κορφή.

 

Το δάσος Λάπηθος - Καραβάς εκτείνεται κατά μήκος της κορυφογραμμής του δυτικού τμήματος του Πενταδάκτυλου. Το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από στενές βαθιές κοιλάδες, απότομες πλαγιές και ψηλές βουνοκορφές. Η ψηλότερη από αυτές είναι το Κυπαρισσόβουνο (1.024 μέτρα), που είναι και η ψηλότερη κορφή ολόκληρης της οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από πολλά μικρά ρυάκια που πηγάζουν από την κορυφογραμμή και χύνονται στη θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας στα βόρεια του δάσους.

 

Από γεωλογικής απόψεως, η έκταση του δάσους βρίσκεται πάνω στους συμπαγείς σκληρούς ασβεστόλιθους και δολομίτες του Πενταδάκτυλου (Σχηματισμοί Ιλαρίωνος, Συγχαρί και Δικώμου). Οι ασβεστόλιθοι αυτοί είναι ουσιαστικά κρυσταλλωμένες ποικιλίες μαρμάρων. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν εδάφη τέρρα ρόζα. Η περιοχή του δάσους δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 550 χιλιοστόμετρα.

 

Το δάσος Λάπηθος - Καραβάς διασχίζεται από δασικό δρόμο με Δ-Α διεύθυνση, ο οποίος συνεχίζεται στα ανατολικά μέσα στο γειτονικό δάσος Κάρμι.

 

Κυριότερα είδη βλάστησης του δάσους Λάπηθος - Καραβάς είναι: τραχεία πεύκη, κυπαρίσσια, αντρουκλιές, τρεμιθιές, σχινιές, δάφνες, στερατζ΄ιές, σφένδαμνοι, αγριοχαρουπιές, αγριοελιές, ράμνοι, σπαλαθκιές, μερσινιές, μοσφιλιές, ξισταρκές, χαχομηλιές, μαζ΄ιές και βάτοι.