Λιζάτα

Image

Μικρός μεικτός οικισμός της επαρχίας Πάφου που εγκαταλείφθηκε μετά το 1931. Βρίσκεται περί τα 2 χμ. νότια του χωριού Αναρίτα στα διοικητικά όρια του οποίου περιλαμβάνεται.

 

Τα Λιζάτα είναι κτισμένα σε μέσο υψόμετρο 50 μέτρων. Από γεωλογικής απόψεως είναι τοποθετημένα πάνω στις αποθέσεις του σχηματισμού Πάχνας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, μάργες και κρητίδες) πάνω στις οποίες αναπτύχθηκαν ξερορεντζίνες. Η περιοχή του οικισμού δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 420 χιλιοστόμετρα και σ' αυτήν καλλιεργούνται τα σιτηρά, τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα και τα αμπέλια.

 

Το 1881 τα Λιζάτα είχαν μόνο 13 κατοίκους που μειώθηκαν στους 8 το 1891, στους 6 το 1901, αυξήθηκαν στους 19 το 1911 (17 Ελληνοκύπριοι και 2 Τουρκοκύπριοι) αλλά μειώθηκαν στους 12 το 1921 (όλοι Ελληνοκύπριοι) και στους 5 (όλοι Τουρκοκύπριοι) το 1931. Στη συνέχεια ο οικισμός εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του.

 

Ο οικισμός αυτός διασώζει προφανώς στην ονομασία του την απόδειξη ότι η περιοχή του ανήκε σε κάποια οικογένεια ευγενών κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας۬ φαίνεται ότι ως φέουδο, η περιοχή ανήκε σε οικογένεια λιζίων (=ευγενών).

 

Η περιοχή είναι επίσης γνωστή και με την ονομασία τσ΄ιφλίκκιν των Λιζάτων

γιατί υπήρχε εκεί τσιφλίκι που πιθανότατα ήταν ο πυρήνας του αρχικού φέουδου το οποίο είχε κατασχεθεί μετά την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου (1570-71).