Λορεντάνο Ζαχαρίας Zacharias Loredano

Image

Βενετός ανώτατος αξιωματούχος στην Κύπρο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. Υπηρέτησε στο νησί το 1519-1521 ως καπετάνιος (capitano) της Αμμοχώστου αλλά και ως γενικός προβλεπτής (proveditore generate). Αναφέρεται ότι είχε εργαστεί προς την κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Βενετίας στην Κύπρο, που δεν ήσαν μεγάλες ούτε και ιδιαίτερα αξιόμαχες. Στο πλαίσιο της νέας αυτής οργάνωσης, διετάχθη και η απόλυση των Κυπρίων που υπηρετούσαν στον στρατό, και τους οποίους οι Βενετοί δεν εμπιστεύονταν, για τον απλό λόγο ότι οι Κύπριοι δεν ήσαν καθόλου ευχαριστημένοι από την ιδιαίτερα σκληρή διοίκηση των Βενετών και την εκμετάλλευση.

 

Αν και το 1519 οι αναφορές έλεγαν ότι οι στρατιώτες στην Κύπρο δεν ήσαν αξιόμαχοι, φαίνεται ότι ο Ζαχαρίας Λορεντάνο έκαμε καλή δουλειά σε σύντομο διάστημα επειδή τον Οκτώβριο του μεθεπόμενου χρόνου (1521) η συμπεριφορά των λίγων στρατιωτών ήταν ικανοποιητική όταν τουρκική ναυτική δύναμη εμφανίστηκε στις Σαλίνες (=Λάρνακα).

 

Το 1521 είχαν διατυπωθεί από τους Λευκωσιάτες παράπονα εναντίον του Ζαχαρία Λορεντάνο, επειδή είχε αρνηθεί να δώσει σιτάρι στους φτωχούς. Τον ίδιο χρόνο εξετάστηκαν από τις βενετικές αρχές και άλλα παράπονα των Κυπρίων. Μεταξύ άλλων, καταγγελία των φραγκομάτων ενός χωριού της Πάφου (το οποίο αναφέρεται ως Ethimal κι είναι άγνωστο περί ποιου επρόκειτο)۬ οι κάτοικοι του χωριού αυτού ζητούσαν ν' απαλλαγούν από την υποχρέωση να εργάζονται στην ενίσχυση των οχυρώσεων της Αμμοχώστου, επειδή ήταν γι' αυτούς τεράστιο το ταξίδι από τον τόπο διαμονής μέχρι τον χώρο της (αναγκαστικής) εργασίας τους. Οι φραγκομάτοι αυτοί απηλλάγησαν πράγματι, αλλά τους ανετέθησαν άλλα καθήκοντα (βοηθητικές υπηρεσίες στην ακτοφυλακή).