Λορεντάνο Ιωάννης Φραγκίσκος Gianfrancesco Loredano

Image

Ιταλός ευγενής και συγγραφέας του 17ου αιώνα, γόνος της γνωστής οικογένειας των Λορεντάνο της Βενετίας. Γεννήθηκε το 1606 και πέθανε το 1661. Διετέλεσε γερουσιαστής, διοικητής της Νέας Πάλμας και προβλεπτής των Πεσκιέρα. Έγραψε διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων γνωστά είναι οι Πνευματώδεις Αστεϊσμοί, τά Γράμματα και η Φαιδρή Ιλιάδα, παρωδία του ομηρικού έπους.

 

Ως ιστορικός συγγραφέας, ο Λορεντάνο έγραψε ένα βιβλίο που σχετίζεται με την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο και τη δυναστεία των Λουζινιανών βασιλιάδων του νησιού. Τίτλος του: Ηistorie de' re' Lusignani.

 

Εξεδόθη στην Μπολόνια της Ιταλίας το 1647 και στη Βενετία το 1653. Το έργο του αυτό, μεταφρασμένο στη γαλλική, εξεδόθη στο Παρίσι το 1732 σε δυο τόμους και με τον τίτλο: Historie des rois de Chypre de la maison de Lusignan.

 

Η ιστορία του Λορεντάνο για τους Λουζινιανούς της Κύπρου καλύπτει όλη την περίοδο της Φραγκοκρατίας μέχρι και τον θάνατο του Ιακώβου Γ' που πέθανε βρέφος το 1473 και που ήταν ο τελευταίος των Λουζινιανών βασιλιάδων αφού μετά τον θρόνο κατέλαβε η μητέρα του, Βενετή Αικατερίνη Κορνάρο, που το 1489 εκχώρησε την Κύπρο στη Βενετία.

 

Το έργο του Λορεντάνο δεν είναι καθαρή ιστορία. Διανθίζεται με διάφορες περιγραφές και αρκετή φαντασία, περιέχει δε και ποικίλες εκτιμήσεις του καθώς και λάθη. Δεν παύει όμως ν' αποτελεί μια από τις πηγές για την ιστορία της μεσαιωνικής Κύπρου.