Μεζιέρς Φίλιππος ντε Philippe de Mezieres

Image

Ευγενής, συγγραφέας, καγκελλάριος της Κύπρου, στην υπηρεσία του βασιλιά Πέτρου Α' (1359-1369). Ιδιαίτερα έμπιστος του σημαντικού αυτού βασιλιά της μεσαιωνικής Κύπρου, ήταν εκείνος που μαζί με τον ληγάτο Πέτρο Θωμά, συνόδευσε τον Πέτρο Α' στην περιοδεία του στην Ευρώπη με σκοπό την οργάνωση σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους, το 1362-1364. Μετά την επιστροφή του Πέτρου, ο Φίλιππος ντε Μεζιέρς ξαναπήγε με αποστολή στην Ευρώπη, τον Ιούλιο του 1366, παρέμεινε δε στη Βενετία μέχρι τα τέλη του 1367. Στην Ευρώπη συνόδευσε ξανά τον βασιλιά Πέτρο το 1368 (Ρόδος, Νεάπολη, Ρώμη).

 

Το 1365 ο Φίλιππος ντε Μεζιέρς συμμετείχε στην εκστρατεία του βασιλιά Πέτρου στην Αίγυπτο, πήρε δε μέρος στην πολιορκία και κατάληψη της Αλεξάνδρειας.

 

Ο Φίλιππος ντε Μεζιέρς είχε γεννηθεί το 1327. Αν και δεν ήταν Κύπριος, συνδέθηκε στενά με το βασίλειο της Κύπρου και ιδιαίτερα με τον βασιλιά Πέτρο Α' του οποίου τους οραματισμούς και τα μεγαλεπήβολα σχέδια ασπαζόταν. Μετά τη δολοφονία του Πέτρου Α' (1369, όταν διαπράχθηκε ο ντε Μεζιέρς βρισκόταν εκτός Κύπρου) συνέχισε να φέρει τον τίτλο του καγκελλαρίου μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε το 1405.

 

Ο Φίλιππος ντε Μεζιέρς έγραψε διάφορα έργα, με βάση τις εμπειρίες του, σε μερικά από τα οποία αναφέρεται σε γεγονότα της κυπριακής ιστορίας. Τη δική του βιογραφία έγραψε ο Ν. Jorga.