«Μικρούλα»

Image

Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 21  Οκτωβρίου 1913, στη Λεμεσό, εβδομαδιαία εφημερίδα από τον Χρ. Ανδρέου. Η εφημερίδα ονομάστηκε έτσι από το μικρό της μέγεθος (39X23 εκ., δίστηλη και τετρασέλιδη). Είχε υπότιτλο Ἐφημερίς Λαϊκή καί Πολιτική. Συντάκτης της ήταν ο Γιάγκος Λανίτης. Μετά τον δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας της η εφημερίδα αντιμετώπισε προβλήματα και κυκλοφορούσε ακανόνιστα μέχρι τον Μάιο του 1918.

 

Την έκδοση της εφημερίδας, με τον ίδιο τίτλο, συνέχισε από τις 10 Σεπτεμβρίου 1918 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 1919 στην Αμμόχωστο ο Λούης Γεωργίου  Λοΐζου που δημοσιογραφούσε στην Αθήνα και ήρθε στην Κύπρο τη χρονιά εκείνη. Η εφημερίδα του Λοΐζου είχε τον υπότιτλο Πολιτική καί φιλολογική Ἐφημερίς, ήταν εβδομαδιαία, είχε μέγεθος 43X30 εκ. και ήταν τετρασέλιδη.

 

Χαρακτηριζόταν από την πλούσια αρθρογραφία της. Ο Λοΐζου ήταν φιλοβασιλικός και αρθρογραφούσε εναντίον των Βενιζελικών. Μετά την αποτυχία του στην Κύπρο επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάστηκε σε διάφορες ξένες εφημερίδες, καθώς και στον παράνομο Τύπο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Πέθανε στην Αθήνα το 1956.

 

Ο Χρ. Ανδρέου επανήλθε με την έκδοση, και πάλι στη Λεμεσό, της Νέας Μικρούλας, ακόμη μικρότερης σε μέγεθος (28X22 εκ.) εφημερίδας, από 8 Σεπτεμβρίου 1925 μέχρι 14 Μαίου 1927, ενώ από την 1 Ιανουαρίου 1926 μέχρι την 1 Μάιου 1926 εξέδιδε και τη Μικρούλα, αλλά ως εβδομαδιαία γελοιογραφική και σατιρική εφημερίδα.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image