Μουσιέττα

Image

Λέγεται και μουσσ'ιέττα, μουσσ'εδκιά κ.α. Είδος άγριας τριανταφυλλιάς. Ροδή ή κυνορροδή. Επιστημονική ονομασία: Rosa carina. Οικογένεια: Ροδωδών (Rosaceae). Αγγλική ονομασία: Dog rose.

 

Πρόκειται για αυτοφυή θάμνο ακανθώδη, που απαντάται βασικά στην περιοχή του Τροόδους και σε υψόμετρο από 1.000 έως 1.700 μέτρα περίπου. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και δίνει άφθονα άσπρου έως ροζ χρώματος εύοσμα άνθη από τα πέταλα των οποίων έφτιαχναν σε παλαιότερες εποχές οι οικοκυρές θαυμάσιο γλυκό «του κουταλιού».

 

Το φυτό αυτό είναι φαρμακευτικό. Οι καρποί του αλλά και άλλα μέρη του, όπως το άνθος, είναι πλούσια σε βιταμίνες και είναι επίσης διουρητικά, τονωτικά και αντισηπτικά.

 

Της ίδιας οικογένειας είναι και τα ακόλουθα είδη άγριας τριανταφυλλιάς που αυτοφύονται επίσης στην Κύπρο:

 

1. Rosa  dumalis

2. Rosa dumetorum

3. Rosa  thuillieri

4. Rosa damascena.

 

Η μουσ'ιέττα χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για εμβολιασμό ήμερων και καλλιεργούμενων τριανταφυλλιών. Αποτελεί, ωστόσο, ένα από τα ωραιότερα αυτοφυή είδη χαμηλής βλάστησης του Τροόδους.

 

Το είδος Rosa damascene καλλιεργείται σε κήπους τόσο ως κοσμητικό, διότι δίνει άφθονα ροζ χρώματος άνθη με ωραίο άρωμα, όσο και για την παραγωγή ροδόνερου με απόσταξη. Πιστεύεται ότι το είδος αυτό ήταν αρχικά καλλιεργούμενο στην Κύπρο, όμως σε διάφορες περιοχές «ξέφυγε» και αναπτύχθηκε σε άγρια αυτοφυή μορφή.

 

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλο είδος της αυτής οικογένειας, που είναι ενδημικό της Κύπρου. Πρόκειται για την άγρια τριανταφυλλιά του Τροόδους, Rosa chionistrae (Ροδή της Χιονίστρας). Όπως δηλώνει και η ονομασία, πρόκειται για φυτό που αυτοφύεται στα ψηλότερα μέρη της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο άνω των 1.100 μέτρων. Απαντάται στις περιοχές Κρυού Ποταμού, Προδρόμου, έως και τη Χιονίστρα.

 

Είναι όρθιος ακανθώδης θάμνος που αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα περίπου. Έχει φύλλα μικρά, πριονωτά, ελλειψοειδή, δίνει δε άνθη άσπρου χρώματος με ποδίσκο και κάλυκα και με κίτρινους αδένες.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image