Μπρι Brie οικογένεια

Μεσαιωνική οικογένεια ευγενών που αρχικά εμφανίστηκε στο βασίλειο των Ιεροσολύμων και αργότερα στην Κύπρο όπου κι έδρασε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Γνωστά μέλη της οικογένειας, που σχετίζονται άμεσα με την Κύπρο, είναι:

 

1. Ανσώ ντε Μπρι Α΄: Έδρασε στην Κύπρο επί ημερών του βασιλιά Ερρίκου Α΄ (1218-1253) και χαρακτηρίστηκε ως λαμπρός και γενναίος ιππότης. Ήταν υποστηρικτής των Ιβελίνων στη διαμάχη τους με τον Γερμανό αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄* που προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο της Κύπρου ενεργώντας ως κηδεμόνας του ανήλικου βασιλιά Ερρίκου, του οποίου όμως τα πραγματικά συμφέροντα υπεράσπισαν οι Ιβελίνοι.

 

Ο Ανσώ ντε Μπρι είναι γνωστός από την πρωταγωνιστική ανάμειξή του στον πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων των Ιβελίνων και των δυνάμεων του Φρειδερίκου Β΄ στην Κύπρο το 1229-1231. Μεταξύ άλλων, πήρε ενεργό μέρος στην πολιορκία των αυτοκρατορικών στο κάστρο της Καντάρας, όπου ο ντε Μπρι κατασκεύασε καινούργια πολιορκητική μηχανή κι όπου έδρασε ως αρχηγός των πολιορκητών.  Επίσης, στην αποφασιστική μάχη στο Αγρίδι (βλέπε λήμμα Αγριδίου μάχη), ο Ανσώ ντε Μπρι ήταν ένας από τους διοικητές των δυνάμεων των Ιβελίνων, που κατατρόπωσαν και συνέτριψαν τους αυτοκρατορικούς. Ήταν επίσης ένας των επικεφαλής στην πολιορκία της Κερύνειας, όπου και πληγώθηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στη Λευκωσία, όπου και πέθανε ύστερα από έξι περίπου μήνες, το 1232.

 

2. Ανσώ ντε Μπρι Β΄: Έδρασε επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β΄ (1285-1324). Όταν ο αδελφός του βασιλιά, ο Αμωρύ ντε Λουζινιάν, τον εκθρόνισε με πραξικόπημα το 1306, ο Ανσώ ντε Μπρι ήταν ένας από τους λίγους ιππότες που παρέμειναν πιστοί στον εκθρονισμένο Ερρίκο.

 

3. Ιωάννης ντε Μπρι: Αναφέρεται ως κύριος (ιδιοκτήτης) του χωριού Παραδείσι στα χρόνια του βασιλιά Ερρίκου Β΄ (1285-1324).

 

4. Ιωάννης ντε Μπρι: Αξιωματούχος του βασιλείου της Κύπρου στα χρόνια του βασιλιά Ερρίκου Β΄ (1285-1324), οπότε αναφέρεται ως καστελλάνος (διοικητής) της Αμμοχώστου. Ήταν υποστηρικτής του Αμωρύ Λουζινιανού που είχε εκθρονίσει τον Ερρίκο το 1306. Όμως αμέσως μετά τη δολοφονία του Αμωρύ, το 1310, συνελήφθη από τους υποστηρικτές του Ερρίκου και φυλακίστηκε.

 

5. Ιωάννης ντε Μπρι: Έδρασε επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α΄ (1359-1369). Πήρε μέρος στις εκστρατείες του βασιλιά Πέτρου στη Μικρά Ασία (κατάληψη της Αττάλειας το 1361 κ.α.), στην Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο (κατάληψη της Αλεξάνδρειας το 1365). Επί Πέτρου Β΄ (1369-1382) πήρε πιθανώς μέρος στον πόλεμο κατά των Γενουατών που είχαν εισβάλει στην Κύπρο το 1373. Διετέλεσε αιχμάλωτος των Γενουατών εκτός Κύπρου το 1375, επέστρεψε όμως σύντομα στο νησί γιατί τον επόμενο χρόνο ανέλαβε το αξίωμα του τουρκοπουλιέρη (= διοικητή ειδικού στρατιωτικού σώματος).

 

Μετά το θάνατο του Πέτρου Β΄ (1382), ο Ιωάννης ντε Μπρι ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν αποφασιστικά την άνοδο στον θρόνο του Ιακώβου Α΄ (1382-1398), επί ημερών του οποίου υπηρέτησε επίσης. Ο Ιάκωβος Α΄ τον τίμησε ιδιαίτερα, δίνοντάς του τον τίτλο του πρίγκιπα της Γαλιλαίος και χαρίζοντάς του, ως προσωπικό του φέουδο, το χωριό Όμοδος.

 

6. Μπατίν ντε Μπρι: Έδρασε επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α΄ (1359-1369). Το 1363-64 υπηρέτησε ως διοικητής της Αττάλειας (Μικρά Ασία) που βρισκόταν υπό την κατοχή των Κυπρίων από το 1361. Πήρε επίσης μέρος στην εκστρατεία κατά της Αιγύπτου, στην πολιορκία και κατάληψη της Αλεξάνδρειας το 1365.