Νικόδημου Μίκης

Image

Ζωγράφος. Ο Μίκης Νικοδήμου γεννήθηκε το 1941 στη Κύπρο, στο χωριό Περιστερωνοπηγή. Άρχισε να ζωγραφίζει το 1958, όταν τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Παιδαγωγική Ακαδημία (1959-61) από τον ζωγράφο Αντρέα Χρυσοχό. Το 1961-63 υπηρέτησε ως δάσκαλος στη Λάρνακα, στην Αστική Σχολή Καλογερά. Παράλληλα συνέχισε να ζωγραφίζει στη Λευκωσία, όπου ζούσε πάντα, και να συχνάζει στην Γκαλερί Απόφαση – το εργαστήρι του Χριστόφορου Σάββα – από τον οποίο και επηρεάστηκε. Το 1963 έφυγε από την Κύπρο για σπουδές στη Γαλλία με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης.

 

Στο Παρίσι (1963-64) σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στο ατελιέ του Maurice Brianchon, αναγνωρισμένου ζωγράφου της École de Paris. Το 1964-65 σπούδασε στο Bournemouth & Poole College of Art της Αγγλίας. Το 1965 μετανάστευσε στην Αμερκή και το 1967, όταν προσλήφθηκε στα δημόσια σχολεία του Long Island της Νέας Υόρκης, άρχισε μεταπτυχιακές σπουδές. Φοίτησε στο Hofstra University όπου σπούδασε ιστορία τέχνης και ζωγραφική με τους Stanley Twardowicz και Ted Kurahara, μοντέρνους ζωγράφους της Νέας Υόρκης. Τέλειωσε το 1971 με το πτυχίο M.A. in Humanities. Το 1981-86 φοίτησε στο C.W. Post College, Long Island University, και πήρε το πτυχίο M.S. in Education. Το 1996-97 έκανε ατομική μελέτη του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού και ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στο Stony Brook University, με μέντορά του τον Mel Pekarsky, γνωστό ζωγράφο του Long Island.


 Στο Long Island, όπου ζει μόνιμα, συνεχίζει να εκθέτει τα έργα του σε γκαλερί και μουσεία της περιοχής από το 1969. Tο 1980 επέστρεψε στην Κύπρο για αναδρομική έκθεση στη Λευκωσία, στην Γκαλερί Ζυγός. Tο 2003 εξέθεσε την τελευταία του δουλειά στη Γκαλερύ Κυπριακή Γωνιά, στη Λάρνακα. Από το 1999 αφυπηρέτησε από τη δημόσια  εκπαίδευση και ασχολείται με τη ζωγραφική και τον σχεδιασμό κήπων.  Η ζωγραφική του είναι, βασικά, εξπρεσιονιστική.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια