Νεολαία Δημοκρατικού Συναγερμού ΝΕΔΗΣΥ

Image

Ταυτόχρονα με την ίδρυση του Δημοκρατικού* Συναγερμού, το 1976, ιδρύθηκε και η οργάνωση νεολαίας του κόμματος, ΝΕΔΗΣΥ.

 

Όργανα της ΝΕΔΗΣΥ είναι το Παγκύπριο Συνέδριο, τα Επαρχιακά Συνέδρια, η Διοικούσα Επιτροπή, τα Επαρχιακά Συμβούλια, οι Τοπικές Συνελεύσεις και οι Τοπικές Επιτροπές. Επίσης το Πειθαρχικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Ελέγχου.

 

Με την πάροδο του χρόνου ιδρύθηκαν και διάφορα τμήματα της Νεολαίας. Το 1981 ιδρύθηκε η Φοιτητική Παράταξη «Πρωτοπορία», το 1986 το μέχρι τότε μαθητικό τμήμα της ονομάστηκε Μαθητική Κίνηση (ΜΑ.ΚΙ), το 1987 ιδρύθηκε η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε. ΝΕΔΗΣΥ) και την ίδια χρονιά το τμήμα εργαζομένων της ΝΕΔΗΣΥ.

 

Στις δραστηριότητες της ΝΕΔΗΣΥ πρωταρχική θέση έχουν εκδηλώσεις για τη διατήρηση της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Θεσμός έχουν γίνει τα Παγκύπρια Φεστιβάλ της ΝΕΔΗΣΥ. Θεσμός επίσης έχουν γίνει και οι θερινές κατασκηνώσεις της οργάνωσης. Στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς της η ΝΕΔΗΣΥ πρωτοστατεί στην προσφορά αίματος, διοργανώνει εκστρατείες διαφώτισης για το φυσικό περιβάλλον, για θέματα υγείας εναντίον των ναρκωτικών, του καπνίσματος, της ταχύτητας κλπ.

 

Από το 1983 αποτελεί πλήρες μέλος της Δημοκρατικής  Ένωσης Ευρωπαίων Νέων (DEMYC) στην οποία συμμετέχουν οι νεολαίες των Χριστιανοδημοκρατικών, Συντηρητικών και μερικών Φιλελευθέρων κομμάτων της Ευρώπης.

 

Από τον Ιανουάριο του 1987 άρχισε να εκδίδει τη δεκαπενθήμερη Γαλάζια Γενιά, εκφραστικό όργανό της. Από τον Δεκέμβριο του 2006 άρχισε να εκδίδεται η εφημερίδα Άνοιξη.

 

Πρώτος πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ διετέλεσε ο Μανώλης Χριστοφίδης, από το 1976 μέχρι το τέλος του 1986. Επόμενος πρόεδρος ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, μετέπειτα αρχηγός του ΔΗΣΥ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι Ιωάννης Κασουλίδης, Στέλιος Λοϊζίδης, Γιάννης Ιωάννου, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Χαράλαμπος Σταυρίδης.