Κληρίδης Πέτρος

Image

Νομικός. Υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και από τη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1977 και το 1984 παρακολούθησε σειρά μαθημάτων νομοπαρασκευαστικής εργασίας της Κοινοπολιτείας.

 

Από το 1972 μέχρι το 1974 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα ως ιδιώτης δικηγόρος. Το 1974 διορίστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ως Νομικός Βοηθός και στη συνέχεια προήχθη στη θέση Δικηγόρου της Δημοκρατίας, Ανώτερου Δικηγόρου της Δημοκρατίας και Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2000 διορίστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και το Μάιο του 2005 ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, θέση στην οποία υπηρέτησε  μέχρι το 2013.

 

Συμμετείχε σε συνέδρια, σεμινάρια και επιτροπές εμπειρογνωμόνων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως στην Ετήσια Σύνοδο των Γενικών Εισαγγελέων των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., στη Σύνοδο των Γενικών Εισαγγελέων των χωρών της Κοινοπολιτείας, στην Ετήσια Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Δικαιοσύνης κ.α. Εκπροσωπεί επίσης τη Δημοκρατία στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.