Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για 10 χρόνια, από το 1975 μέχρι το 1985. Γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1922 στο χωριό Κάτω Μονή. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο στο Φτερικούδι και απεφοίτησε από τη Σχολή Σαμουήλ της Λευκωσίας. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου απ' όπου πήρε το δίπλωμα του Barrister-at - Law. Εισήλθε στη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου το 1942 και υπηρέτησε σε πολλές κυβερνητικές θέσεις. Μεταξύ αυτών και ως διοικητικός λειτουργός στην επαρχία Λευκωσίας, ως βοηθός επιθεωρητής, ως εκτελεστικός λειτουργός στην μετακίνηση του χωριού Λειβάδι από το δάσος της Πάφου (1951/1), ως βοηθός γραμματέας στην Αρχιγραμματεία και ως βοηθός διοικητής Λάρνακας (1959).
Μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητη Δημοκρατία υπηρέτησε ως βοηθός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών (κατά τη μεταβατική περίοδο 1959-60). Τον Αύγουστο του 1960 διορίστηκε έπαρχος Λεμεσού (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ) διατήρησε δε τη θέση αυτή μέχρι και τον Ιανουάριο του 1968, οπότε ανέλαβε ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 14 Ιανουαρίου του 1975, όταν ο πρόεδρος Μακάριος ανασχημάτισε την κυβέρνηση του μετά την επιστροφή του από την εξορία και μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ανέθεσε στο Χριστόδουλο Βενιαμίν δυο ζωτικά υπουργεία, εκείνα των Εσωτερικών και Αμύνης. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)
Τα ίδια υπουργεία διατήρησε ο Χριστόδουλος Βενιαμίν και μετά τον θάνατο του Μακαρίου (1977), στην κυβέρνηση του προέδρου Κυπριανού. Απεχώρησε και από τα δυο υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Κυπριανού, στις 7 Ιανουαρίου του 1985.
Η περίοδος από τον Ιανουάριο του 1975 κ.ε. κατά την οποία ο Χριστόδουλος Βενιαμίν ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης, ήταν ιδιαίτερα τραγική όσο και προβληματική. Τα δυο αυτά υπουργεία είχαν να διαδραματίσουν σοβαρότατο ρόλο στη γιγαντιαία προσπάθεια αναδημιουργίας του κυπριακού κράτους αλλά και στην αντιμετώπιση των τρομακτικών συνεπειών της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974: το υπουργείο Εσωτερικών είχε μεταξύ άλλων την ευθύνη για τη στέγαση των 200.000 Ελλήνων Κυπρίων προσφύγων, την προσφορά βοήθειας σ αυτούς και στους εγκλωβισμένους στις κατεχόμενες περιοχές, την εκτέλεση ποικίλων ανακουφιστικών και άλλων έργων, τη διατήρηση της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, την ανασύσταση της Αστυνομίας κ.α. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)
Παράλληλα το υπουργείο Αμύνης είχε την τεράστια ευθύνη για την αναδιοργάνωση και τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς που είχε σχεδόν διαλυθεί.
Η προσωπική συμβολή του Βενιαμίν ως υπουργού Εσωτερικών και Αμύνης κατά την περίοδο από το 1975 και ύστερα, στην προσπάθεια επιβιώσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε τεράστια.
Σε υπουργική θέση ο Χριστόδουλος Βενιαμίν επανήλθε στις 28 Φεβρουαρίου 1988, στην κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου και πάλι ως υπουργός Εσωτερικών. Σε αυτή τη θέση υπηρέτησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1993, οπότε ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.
Το Δεκέμβριο του 1996 ο Χρ. Βενιαμίν κατέλαβε βουλευτική έδρα στη Λεμεσό, ως πρώτος επιλαχών, με το ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, όταν ο Δημήτρης Κοντίδης που την κατείχε, εξελέγη δήμαρχος Λεμεσού. Ως βουλευτής, ο Χρ. Βενιαμίν υπηρέτησε μέχρι το 2001.
Πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 2016