Νεολαίας Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση ΕΔΟΝ

Image

Η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) είναι η οργάνωση νεολαίας της κυπριακής Αριστεράς και αποτελεί τον συνεχιστή του έργου της Ανορθωτικής* Οργάνωσης Νεολαίας (ΑΟΝ).

 

Η ΕΔΟΝ ιδρύθηκε στις 12.4.1959, όταν η ΑΟΝ, που είχε τεθεί στην παρανομία από το αποικιακό καθεστώς και εξακολουθούσε να είναι παράνομη και μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που απέρρεαν από τις νέες συνθήκες. Στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ μετέσχαν 1.500 αντιπρόσωποι.

 

Βασικές θέσεις που υποστηρίζει η ΕΔΟΝ είναι η ενότητα και συνεργασία των πλατιών δημοκρατικών δυνάμεων της κυπριακής νεολαίας για την επίτευξη των απελευθερωτικών και δημοκρατικών στόχων του κυπριακού λαού, η φιλία και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η πολιτική και ιδεολογική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού, η πάλη για λύση των προβλημάτων της νεολαίας κ.α.

 

Η Οργάνωση έχει αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, οργανώνοντας πολλές τοπικές, περιφερειακές και παγκύπριες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδρύοντας δεκάδες χορευτικά, μουσικά και ερασιτεχνικά θεατρικά συγκροτήματα κ.α. Θεσμός έχουν γίνει τα Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας που οργανώνει η ΕΔΟΝ. Επίσης πρωτοστάτησε στην ίδρυση αγροτικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, ίδρυσε Παγκύπρια Επιτροπή Εθελοντικής Εργασίας, που εντάχθηκε στη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή Εθελοντικής Εργασίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, και κάθε χρόνο οργανώνει διεθνή κατασκήνωση εθελοντικής εργασίας. Λειτουργούν εξάλλου εξειδικευμένοι μηχανισμοί για το μαθητικό τμήμα της ΕΔΟΝ, έχει δε επίσης ιδρυθεί το Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων (για παιδιά ηλικίας 6-14 χρόνων) που είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Παιδικών και Εφηβικών Κινημάτων. Η ΕΔΟΝ είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και μέλος της εκτελεστικής της επιτροπής.

 

Ανώτατο καθοδηγητικό σώμα της ΕΔΟΝ είναι το Παγκύπριο Συνέδριο που συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια και εκλέγει το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης. Η ΕΔΟΝ έχει επίσης επαρχιακή, περιφερειακή και τοπική οργανωτική συγκρότηση.

 

Ένας από τους γενικούς γραμματείς της ΕΔΟΝ, ο Δημήτρης Χριστόφιας*, είναι σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Γενικοί γραμματείς ή πρόεδροι της Οργάνωσης έχουν επίσης διατελέσει οι Μιχάλης Ολύμπιος, Δώνης Χριστοφίνης, Πανικός Παιονίδης, Αντώνης Χριστοδούλου, Χρύσης Δημητριάδης και Μιχάλης Παπαπέτρου. Γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ σήμερα είναι ο Μίκης Σιανής.

 

Η Οργάνωση εκδίδει επίσης την εβδομαδιαία εφημερίδα Νεολαία.

Φώτο Γκάλερι

Image