Παίων ο Αμαθούσιος

Image

Κύπριος συγγραφέας της Αρχαιότητας. Για τη ζωή του και για το πότε έζησε δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Στα αρχαία Σχόλια αναφέρεται ότι υπήρξε συγγραφέας του έργου Κυπριακά σε περισσότερα από ένα βιβλία, που δυστυχώς δεν σώθηκε. Στα ίδια Σχόλια παραδίδεται ότι ο Παίων ονόμαζε τον κεφαλόδεσμο «κορδύλην», ενώ ο Ησύχιος του αποδίδει την πληροφορία ότι η Αφροδίτη στην Κύπρο πήρε το σχήμα ανδρός.

 

Βλέπε λήμμα: Ερμαφρόδιτος

 

Ο Πλούταρχος στον Βίο του Θησέως αναφέρεται στον παράδοξο μύθο που έγραψε ο Παίων σχετικά με την άφιξη στην Κύπρο του Θησέα και την περιπέτεια του ίδιου και της γυναίκας του Αριάδνης. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, η τρικυμία έρριξε τον Θησέα στην Κύπρο με την Αριάδνη έγκυο και ταλαιπωρημένη από τη θαλασσοταραχή. Αφού την αποβίβασε στη στεριά και προσπαθούσε να τακτοποιήσει το πλοίο του, η τρικυμία τον παρέσυρε ξανά στο πέλαγος.

 

Οι γυναίκες της Κύπρου φρόντισαν την έγκυο Αριάδνη και τη βοήθησαν για τον τοκετό της. Αυτή όμως δεν άντεξε και πέθανε προτού γεννήσει, κι οι γυναίκες την έθαψαν. Όταν ξαναγύρισε ο Θησεύς και έμαθε τον θάνατο της Αριάδνης, έδωσε οδηγίες να γίνονται θυσίες προς τιμήν της και κατά τη διάρκειά τους ένας νέος να πέφτει στο κρεβάτι και να μιμείται τη γυναίκα την ώρα του τοκετού. Προσθέτει ακόμη ο Παίων ότι το άλσος στο οποίο την έθαψαν το ονόμαζαν άλσος της Αριάδνης-Αφροδίτης.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια