Παπαδημήτρης Δημήτρης

Image

Δημοσιογράφος, θεατρικός και σατιρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στο χωριό Λύση το 1936. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο της Λάρνακας και εργάστηκε αρχικά ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ύστερα από 4 χρόνια μεταπήδησε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Εργάστηκε στις εφημερίδες Έθνος, Εθνική, Φιλελεύθερος και Μάχη της οποίας υπήρξε και αρχισυντάκτης από το 1964, καθώς και και άλλες. Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, την εβδομαδιαία εφημερίδα Σατιρική και περιοδικά.

 

Στον τομέα του θεάτρου, ο Δημήτρης Παπαδημήτρης εμφανίστηκε από το 1964-65 ως συγγραφέας επιθεωρήσεων που γνώρισαν τότε μεγάλη επιτυχία όταν ανεβάστηκαν από τον ΟΘΑΚ και τον ΕΘΟΣ (Μπαζούκα, Άλλος για την Μανσούρα κ.α.). Ακολούθησαν άλλες επιθεωρήσεις που ανέβασε ο «Θίασος Γέλιου» του Νίκου Παντελίδη (όπως η επιθεώρηση Ο Παπάς κρατά τ' ασσ'ίν). Τον Οκτώβριο του 1968 ίδρυσε δικό του επιθεωρησιακό θίασο, τον Θίασο Παπαδημήτρη. Όλα σχεδόν τα κείμενα των επιθεωρήσεων του θιάσου, που ξεπερνούν κατά πολύ τις 100, έγραψε ο Παπαδημήτρης. Παρά τις ποικίλες δυσκολίες, ο θίασος κατόρθωσε να επιβιώσει, με διάφορα σχήματα κατά καιρούς, με περιοδείες σ’ ολόκληρη την Κύπρο και κατά διαστήματα συνεργαζόμενος και με άλλες θεατρικές ομάδες, όπως ο Θίασος Κακουράτου.

 

Εκτός από την πληθώρα των επιθεωρήσεων (βασισμένων στην επικαιρότητα και χαρακτηριζομένων από πηγαίο χιούμορ και σάτιρα) ο Παπαδημήτρης έγραψε και άλλα έργα, βασικά κωμωδίες, που ανεβάστηκαν κατά καιρούς. Χιουμοριστικές στήλες κράτησε επίσης για χρόνια στις εφημερίδες Μάχη, Φιλελεύθερος και άλλες. Ο θίασος Δημήτρη Παπαδημήτρη ανέστειλε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 1995, ύστερα από 27 χρόνια προσφοράς στα θεατρικά πράγματα του τόπου.

 

Ο Δ. Παπαδημήτρης υπήρξε μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου. Μέχρι το τέλος της ζωής του συνέχιζε τη συγγραφή χιουμοριστικών κειμένων σε καθημερινή στήλη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο Γελάτε γιατί χανόμαστε!, με κείμενα του Δ. Παπαδημήτρη.

 

Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image