Παππούς ή κλέφτης

Image

Γνωστό και με την ονομασία γένεια του λαού ή και φκιά του λαού. Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος (Tragopogon porrifolius). Οικογένεια: Συνθέτων (Compositae).

 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αγριολούλουδα της κυπριακής χλωρίδας, ταυτόχρονα αρκετά κοινό στο νησί. Πρόκειται για ζιζάνιο ποώδες και διετές. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με την ονομασία λαγόχορτο. Γνωστό από την Αρχαιότητα (τόσο ο Θεόφραστος όσο και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν με την ονομασία τραγοπώγων), έχει σαρκώδη, γλυκιά και εύγευστη ρίζα που τρώγεται. Στην Κύπρο απαντάται στις άκρες των αγροτικών δρόμων και σε αγρούς ή και ακαλλιέργητες εκτάσεις.

 

Το φυτό αναπτύσσεται συνήθως σε ύψος γύρω στα 35-40 εκατοστόμετρα, όταν δε βρει κατάλληλες συνθήκες, αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Έχει μακριά και λεπτά σπαθωτά φύλλα που όταν είναι τρυφερά χρησιμοποιούνται ως λαχανικά. Δίνει θαυμάσια λουλούδια που ανοίγουν σαν μεγάλα αστέρια πράσινου χρώματος με βιολετιά απόχρωση στο κέντρο. Ανοίγουν την ημέρα και κλείουν το βράδυ. Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Αργότερα το λουλούδι του φυτού μετατρέπεται σε άσπρη «μπάλα» από πολλά «αλεξίπτωτα» που τελικά σκορπίζονται με τον αέρα μεταφέροντας το καθένα κι από ένα σπόρο.

 

Του τραγοπώγωνος απαντώνται στην Κύπρο και άλλα τρία είδη.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image