Περικλοκάδιν ή περιπλοκάδιν

Image

Αυτοφυόμενο και πολύ κοινό στην Κύπρο ζιζάνιο, ταυτόχρονα πολύ κοσμητικό. Επιστημονική ονομασία: Convolvulus althaeoides. Οικογένεια: Κομβολβουλιδών (Convolvulaceae). Περίπλοκος, κοινώς περιπλοκάδα. Σε μερικές περιοχές ονομάζεται και ποτηράκι εξαιτίας του σχήματος των ανθέων του.

 

Πρόκειται για φυτό που αναπτύσσεται είτε κατά μήκος, απλωνόμενο στο έδαφος, είτε καθ' ύψος, περιπλεκόμενο επί άλλων φυτών, απ' όπου και η ονομασία του. Ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Δίνει ωραία μεγάλα άνθη έντονου ροζ χρώματος στο κέντρο και ροζ χρώματος στο υπόλοιπο, με 5 σέπαλα και 5 πέταλα. Τα φύλλα του είναι οβάλ ή και καρδιόσχημα.

 

Αυτοφύεται σε πλείστες περιοχές, από τις παραθαλάσσιες μέχρι τις ενδότερες πεδινές και λοφώδεις περιοχές του νησιού. Συχνά απαντάται και κατά μήκος των δρόμων.

 

Τα άνθη, τα φύλλα και οι ρίζες του φυτού έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

 

* Άλλο είδος της ίδιας οικογένειας, που επίσης αυτοφύεται στην Κύπρο, είναι το Convolvulus arvensis, γνωστό επίσης με τις ονομασίες περικλοκάδιν ή περιπλοκάδιν. Δίνει λουλούδια ροζ-άσπρου χρώματος κι ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου. Απαντάται σε πολλές πεδινές περιοχές της Κύπρου κι είναι επίσης φυτό φαρμακευτικό.

 

* Φαρμακευτικό είναι και το επίσης συγγενικό είδος Convolvulus dorycnium, που αυτοφύεται στις πεδινές και λοφώδεις περιοχές της Κύπρου, κυρίως σε πετρώδη εδάφη και στις πλευρές των δρόμων. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Δίνει άφθονα άνθη ροζ χρώματος.

 

Της ίδιας οικογένειας, εκτός από τα πιο πάνω τρία είδη, αυτοφύονται στην Κύπρο και τα ακόλουθα:

 

4. Convolvulus oleifolius: Απαντάται σε πολλές περιοχές της Κύπρου, ιδίως στον παραθαλάσσιο περίγυρο του νησιού. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Απαντώνται τρία υποείδη του φυτού αυτού.

 

5. Convolvulus lineatus. Απαντάται κυρίως στην περιοχή του Ακρωτηρίου Λεμεσού. Ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

 

6. Convolvulus betonicifolius: Απαντάται κυρίως σε περιοχές της Πάφου και της Καρπασίας. Ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου.

 

7. Convolvulus coelesyriacus: Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Απαντάται σε περιοχές της Πάφου, της Κερύνειας και της Καρπασίας.

 

8. Convolvulus siculus: Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου. Απαντάται στον Ακάμα, σε άλλες περιοχές της Πάφου, και σε περιοχές της Κερύνειας και της Καρπασίας.

 

9. Convolvulus pentapetaloides: Απαντάται στον Ακάμα και σε περιοχές της Λεμεσού, της Λευκωσίας, της Καρπασίας κ.α. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

 

10. Convolvulus humilis: Απαντάται στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου,

στην περιοχή Σαλαμίνος κ.α. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image