Περνιά ή περναρκά

Image

Λέγεται και περνάριν ή πιρνάριν (το), γνωστή στην Ελλάδα ως πουρνάρι (το). Επιστημονική ονομασία: Quercus coccifera. Οικογένεια: Κυπελλοφόρων. Δρυς η κοκκοφόρος (ή Δρυς η πρίνος). Αγγλική ονομασία: Hermes oak.

 

Πρόκειται για είδος δρυός που στην Κύπρο απαντάται μόνο σε θαμνώδη μορφή, ή σπανιότερα ως χαμηλό δέντρο. Αυτοφύεται κυρίως στην οροσειρά του Τροόδους. Είναι φυτό αειθαλές, με φύλλα μικρά κι ακανθωτά, ωραίου πράσινου χρώματος. Όπως και τα άλλα είδη δρυός, δίνει καρπούς που λέγονται στην Κύπρο βαλανίδκια* (τα) ή βαλάνια ή και περνάρκα, κι αποτελούν καλή τροφή για τους χοίρους. Το ξύλο της περνιάς εχρησιμοποιείτο για να δίνει κάρβουνα, αλλά και για ξύλινες λαβές σε γεωργικά εργαλεία και για άλλες χρήσεις.

 

Το είδος αυτό της δρυός ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Τόσο ο Θεόφραστος όσο κι ο Διοσκουρίδης την αναφέρουν με την ονομασία πρίνος. Έχει ξύλο σκληρό που διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο δε φλοιός της ρίζας της είναι βυρσοδεψικός.

 

* Υποείδος της δρυός αυτής, που απαντάται σε μερικά μέρη στην Κύπρο, είναι η Δρυς η καλλίπρινος (Quercus c. ssp. calliprinos). Οι διαφορές της από τη συνηθισμένη περνιά είναι ελάχιστες.

Φώτο Γκάλερι

Image