Πιερίδη Ίδρυμα

Image

Ίδρυμαμε πλούσια και ποικίλη δραστηριότητα στον αρχαιολογικό και τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα. Ιδρύθηκε στη Λάρνακα το 1974 από τον Δημήτρη Ζ. Πιερίδη*, γόνο της γνωστής οικογένειας Πιερίδη*.

 

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ιστορικό-αρχαιολογικό μουσείο (το πρώτο ιδιωτικό αρχαιολογικό Μουσείο στην Κύπρο) καθώς και το λαογραφικό μουσείο, και την πινακοθήκη Πιερίδη. Τα δυο πρώτα βρίσκονται στη Λάρνακα και το τρίτο στην Αθήνα. (Για το αρχαιολογικό μουσείο Πιερίδηβλέπε λήμμα μουσεία). Η πινακοθήκη Πιερίδη, στην Αθήνα, αποτελεί μια σημαντική συλλογή σύγχρονης ελληνικής τέχνης (κυπριακής και ελλαδικής). Ο ιδρυτής της πινακοθήκης Δημήτρης Ζ. Πιερίδης βραβεύθηκε για την πολιτιστική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών το 1985. Πιο πρόσφατα το Ίδρυμα Πιερίδη οργάνωσε στην Αθήνα τον πολιτιστικό πολυχώρο «Αθηναΐς» όπου προβάλλεται αποκλειστικά η αρχαία κυπριακή τέχνη.

 

Το Ίδρυμα Πιερίδη δημιούργησε επίσης δύο μουσεία Θαλάσσιας Zωής, στην Aγία Nάπα και τη Λάρνακα.

 

Το Ίδρυμα Πιερίδηαναπτύσσει δραστηριότητα και στη διοργάνωση διεθνών συμποσίων, αρχαιολογικών συνεδρίων και διαλέξεων στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, χρηματοδοτεί ανασκαφές στην Κύπρο, πραγματοποιεί εκδόσεις  και επαναπατρίζει κυπριακές αρχαιότητες που εξήχθησαν λαθραία.

 

Στο «Ίδρυμα Πιερίδη» απονεμήθηκε από την Κυπριακή Πολιτεία το Βραβείο Αρχαιολογίας 2004.