Πλατάνια

Image

Εκδρομικός χώρος δυναμικότητας 1.300 ατόμων, στο δάσος του Τροόδους. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο δημοφιλής εκδρομικός χώρος της Κύπρου. Βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου Λευκωσίας-Τροόδους, ακριβώς στα βόρεια του Καρβουνά, μεταξύ δε αυτού και της Κακοπετριάς. Οφείλει την ονομασία του στα πανύψηλα πλατάνια που βρίσκονται στην περιοχή του και που προσφέρουν πληθωρική σκιά και δροσιά στους εκδρομείς. Από διοικητικής απόψεως, ο εκδρομικός χώρος εμπίπτει στα διοικητικά όρια του χωριού Κακοπετριά, που ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας.

 

Η θαυμάσια τοποθεσία των Πλατανιών, η πολύ μικρή τους απόσταση από το Τρόοδος (περί τα 11 χιλιόμετρα) και οι απαραίτητες ανέσεις που διαθέτουν για αναψυχή και ξεκούραση, ελκύουν πολυάριθμους εκδρομείς, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότεροι εκδρομείς προέρχονται από τη Λευκωσία, από την οποία ο εκδρομικός χώρος απέχει περί τα 69 χιλιόμετρα.

 

Στην περιοχή των Πλατανιών λειτουργεί σταθμός του Δασονομείου, ενώ πολύ κοντά υπάρχουν κατασκηνωτικοί χώροι των προσκόπων. Το τρεχούμενο νερό είναι θαυμάσιο, ενώ υπάρχουν και οι απαραίτητες βασικές εγκαταστάσεις για τους εκδρομείς.

 

Η περιοχή των Πλατανιών παρουσιάζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη χλωρίδας, η οποία περιλαμβάνει τόσο δασικά δέντρα, όσο και χαμηλή βλάστηση, μεταξύ της οποίας και ενδημικά είδη. Στην αυτή περιοχή υπάρχει παλαιά εκκλησία η οποία ανακαινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, αφιερωμένη στην Παναγία Πλατανιώτισσα. Είναι κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής με οξυκόρυφη κεραμοσκεπή ξύλινη στέγη σύμφωνα με τα πρότυπα αρχιτεκτονικής των εκκλησιών της ορεινής Κύπρου. Δεν υπάρχει καμπαναριό αλλά ένα σήμαντρο κρεμασμένο σε δέντρο. Το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα λιτό, καθώς αποτελείται από ένα τέμπλο με λιγοστές εικόνες.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image