Πορφύριος Γ΄ αρχιεπίσκοπος

Image

Αρχιεπίσκοπος Σιναίου (Σινά και Ραϊθού) που το 1947 υπήρξε υποψήφιος για το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Κύπρου. Γεννημένος το 1878 στην Κύμη Ευβοίας, σπούδασε στην Ιερατική Σχολή της Χάλκης (1896-1903). Για 23 χρόνια δίδαξε στην Αμπέτειο Σχολή, μέχρι το 1926 που εξελέγη αρχιεπίσκοπος Σινά. Το 1947 προτάθηκε από την κυπριακή Δεξιά ως υποψήφιος για το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Κύπρου, ενώ η Αριστερά υποστήριζε τον Κύπριο επίσκοπο Πάφου και ως τότε τοποτηρητή του χηρεύοντος αρχιεπισκοπικού θρόνου Λεόντιο. Για τα γεγονότα που προηγήθηκαν και που κατέληξαν στην προβολή, ως υποψηφίου αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Πορφυρίου Γ΄.

 

Βλέπε λήμματα: Λεόντιος αρχιεπίσκοπος και Ιωακείμ Δέρκων

 

Την υποψηφιότητα του «εξωκλιματικού» Πορφυρίου Γ΄ υποστήριξε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εφ’ όσον οι δυο, τότε, Κύπριοι επίσκοποι (Πάφου Λεόντιος και Κυρηνείας Μακάριος) δεν μπορούσαν να συνενώσουν τον λαό λόγω των αντιθέτων τοποθετήσεών τους στο εθνικό κυρίως θέμα της Κύπρου, που οδήγησαν σε πολιτικά πάθη.

 

Ωστόσο στις εκλογές που έγιναν στις 20 Ιουνίου 1947 εξελέγη ως αρχιεπίσκοπος ο Λεόντιος που όμως πέθανε λίγο αργότερα στις 26 Ιουλίου 1947 οπότε αρχιεπίσκοπος έγινε ο Κυρηνείας Μακάριος.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια