«Πρωΐα»

Image

Παγκύπρια εβδομαδιαία εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 30 Αυγούστου1937. Εκδιδόταν κάθε Δευτέρα και αποτελούσε συνέχεια της καθημερινής εφημερίδας «Πρωινή» που ανέστειλε την έκδοσή της το 1936. Ιδιοκτήτης και διευθυντής και των δύο εφημερίδων ήταν ο Κ.Σ. Κακουλλής, του οποίου η προσφορά στον κυπριακό Τύπο κατά την περίοδο του μεσοπολέμου ήταν σημαντική.

 

Η Πρωΐα είχε μεγάλο μέγεθος (62,5X45 εκ.) και σχήμα επτάστηλο (πλάτος στήλης 5,5 εκ.), εκτυπωνόταν δε στο τυπογραφείο «Κόσμος». Ήταν τετρασέλιδη, εκτός από την πρώτη της έκδοση που ήταν εξασέλιδη. Ύστερα από ζωή ενός χρόνου, στις 15 Αυγούστου 1938, η εφημερίδα έγινε καθημερινή αλλάζοντας μέγεθος και σχήμα. Το μέγεθος έγινε μικρότερο, σημερινό περίπου τάμπλοϊτ (47X31 εκ.) και το σχήμα της έγινε πεντάστηλο (πλάτος στήλης 5,5 εκ.), ενώ συνέχισε να είναι τετρασέλιδη.

 

Με την καθημερινή της έκδοση η εφημερίδα εισήγαγε μια καινοτομία: μείωσε την τιμή της σε μια δεκάρα (η τιμή των άλλων εφημερίδων ήταν ένα γρόσι), με αποτέλεσμα να προκαλέσει αναστάτωση στις άλλες εφημερίδες της εποχής και στους πράκτορες των εφημερίδων που δεν ήθελαν να την κυκλοφορούν γιατί περιοριζόταν το ποσοστό κέρδους τους. Ο πόλεμος αυτός εναντίον της εφημερίδας οδήγησε τελικά στην αναστολή της έκδοσής της στις 29 Νοεμβρίου 1938 αφού κυκλοφόρησε 136 φύλλα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια