Πρωταράς

Image

Θαυμάσια παραθαλάσσια τοποθεσία στα ανατολικά παράλια του Παραλιμνίου. Μερικοί θεωρούν σαν Πρωταρά ολόκληρη την ανατολική παραλία του χωριού που αρχίζει βόρεια της περιοχής «Κάππαρη» και τελειώνει στον νότο, στην περιοχή «Κόννος». Ωστόσο για την ακρίβεια Πρωταράς είναι το όνομα ενός γραφικού κόλπου με ολοκάθαρη θάλασσα, ξανθή αμμουδιά κι ένα μικρό νησάκι σ’ απόσταση 100 μέτρων από την αμμουδιά. Ο κόλπος αυτός είναι γνωστός στους ξένους με τ’ όνομα Fig Tree Bay.  Άλλες περιοχές που βρίσκονται στην παραλία αυτή είναι ο κόλπος της «Αγίας Τριάδας», ο κόλπος «Βρυσούδκια», ο κόλπος «Περνέρα», τα «νησιά», κ.α.

 

Τουρισμός

Ο Πρωταράς με τα δανδελωτά του ακρογιάλια και τις χρυσές του αμμουδιές αποτελεί το επίκεντρο της τουριστικής δραστηριότητας του Παραλιμνίου. Στην περιοχή του ανεγέρθηκαν και λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία, οργανωμένα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες, που συγκεντρώνουν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, χιλιάδες ξένους και ντόπιους παραθεριστές. Οι εκατοντάδες ανεμόμυλοι που βρίσκονται σκορπισμένοι στην περιοχή προσδίδουν μια ξεχωριστή γραφικότητα στο τοπίο και μαρτυρούν τη χρήση της γης τον προηγούμενο αιώνα. Πράγματι, πριν από τη μεγάλη τουριστική της ανάπτυξη (που σημειώθηκε μετά το 1974, ως απότοκο της απώλειας της Αμμοχώστου εξαιτίας της τουρκικής εισβολής), η περιοχή του Πρωταρά ήταν κατάσπαρτη από περιβόλια και κήπους των κατοίκων του Παραλιμνίου.

 

Γενικά στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, σε ξενοδοχειακές αναπτύξεις ο Πρωταράς διαθέτει γύρω στις 28 χιλιάδες κλίνες και η Αγία Νάπα πέραν των 30 χιλιάδων. Αν ληφθούν υπόψη και οι  παραθεριστικές κατοικίες που υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες, όπου υπολογίζεται ότι διαμένουν περίπου 20 χιλιάδες άτομα, τότε οι διαθέσιμες κλίνες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου,  ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες.

 

Στον Πρωταρά υπολογίζεται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Λεύκολλας που αναφέρει ο Στράβων. Στην περιοχή υπάρχει επίσης αρχαίο ναυάγιο.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image