Πύλη Αγοράς

Image

Μια από τις πύλες των τειχών της Λευκωσίας κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας. Ήταν η ανατολική πύλη της πόλης και πολλοί τη συγχύζουν με την πόρτα της Αμμοχώστου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Όμως η πόρτα της Αμμοχώστου, γνωστή και ως πόρτα Τζουλιάνα, ήταν τμήμα μεταγενέστερων οχυρώσεων των Βενετών, οι οποίοι γκρέμισαν τα οχυρωματικά έργα των Λουζινιανών κι έχτισαν δικά τους, αυτά που τα κατάλοιπά τους στέκουν μέχρι σήμερα.

 

Βλέπε λημμα: Προμαχώνας

 

Η πύλη της Αγοράς, γνωστή κατά τη Φραγκοκρατία και ως Κάτω Πύλη πρέπει να βρισκόταν, ωστόσο, στην ίδια περιοχή που βρίσκεται και η πόρτα της Αμμοχώστου, αντίθετα δηλαδή με την Πάνω Πύλη που βρισκόταν στην περιοχή όπου στέκει ακόμα η πόρτα της Κερύνειας.

 

Ο Πεδιαίος ποταμός, που την εποχή εκείνη περνούσε μέσα από την πόλη, εισερχόταν από σημείο κοντά στην πόρτα της Κερύνειας, κι ακολουθούσε ανατολική κατεύθυνση (περίπου όπου βρίσκεται σήμερα η οδός Ερμού) κι έβγαινε από την πόλη σε σημείο κοντά στην πόρτα της Αμμοχώστου. Γι' αυτό και όχι μακριά από την πόρτα της Αγοράς, μεταξύ αυτής και της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας, υπήρχε κι ένα γεφύρι που λεγόταν γεφύρι της Αγοράς.

 

Βλέπε λήμμα: Λευκωσία- οχυρώσεις

 

Ο Λεόντιος Μαχαιράς, καθώς και άλλοι μεσαιωνικοί συγγραφείς, αναφέρουν πέντε πύλες στα τείχη της Λευκωσίας κατά τη Φραγκοκρατία, που ήταν: Η πύλη της Αγοράς η πύλη της Αγίας Παρασκευής η πύλη του αγίου Ανδρέα η πύλη του Τράχωνα και η πύλη του Αγίου Δομίνικου.

Αντίθετα, οι οχυρώσεις των Βενετών άφησαν στα τείχη της πόλης μόνο τρεις πύλες, αυτές που σώζονται μέχρι σήμερα και που είναι: Η πύλη της Αμμοχώστου, η πύλη της Κερύνειας και η πύλη της Πάφου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια