Πιασέντζο Σκιπίων

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που πολέμησε στην Κύπρο κατά των Οθωμανών εισβολέων το 1570-71, ενταγμένος στον στρατό της Βενετίας. Το 1570, κατά τις παραμονές της εισβολής των Οθωμανών, ο Σκιπίων Πιασέντζο, που καταγόταν από την μικρή πόλη Κρέμη, κατείχε τη ζωτική θέση του στρατιωτικού διοικητή της Αμμοχώστου, με τον βαθμό του συνταγματάρχη.

 

Για κάποιους πολύ σοβαρούς, όπως φαίνεται, λόγους, είχε ζητήσει και πάρει άδεια απουσίας και είχε επιστρέψει στην Ιταλία. Στη διοίκηση της Αμμοχώστου αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Διονύσιο Νάλντι.

 

Ωστόσο, μετά την έναρξη του πολέμου, φαίνεται ότι ο Σκιπίων Πιασέντζο κατόρθωσε να επιστρέψει στην Κύπρο και να αναλάβει ξανά υπηρεσία στην Αμμόχωστο, όπου και πέθανε κατά τη διάρκεια της πολύμηνης σκληρής πολιορκίας της από τους Τούρκους. Τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι ο λοχαγός Άντζελο Γκάττο (που είχε πολεμήσει στην Αμμόχωστο τότε) περιλαμβάνει τον συνταγματάρχη Σκιπίωνα Πιασέντζο στον κατάλογο των αξιωματικών που πέθαναν στην Αμμόχωστο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων του πολέμου εκείνου, ο αδελφός Άντζελο Καλλέπιο, μνημονεύει επίσης τον «κυβερνήτη» (=διοικητή) Πιασέντζο στον δικό του κατάλογο των «Χριστιανών διοικητών που πέθαναν στην Αμμόχωστο».