Πιζάκκι Αλοΐσιος

Βενετός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που το 1570-71 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων. Ο Αλοΐσιος Πιζάκκι υπηρετούσε στην Κύπρο, με τον βαθμό του λοχαγού του στρατού της Βενετίας, πριν από την εκδήλωση της τουρκικής επίθεσης.

 

Υπηρετούσε στη φρουρά της Αμμοχώστου, και στην πόλη αυτή πολέμησε καθ' όλη την διάρκεια της 11μήνης σκληρότατης πολιορκίας της από τους Τούρκους το 1570-71. Μάλιστα κατά τους τελευταίους δύο περίπου μήνες της πολιορκίας (Ιούνιος-Ιούλιος του 1571) που ήσαν και οι πλέον δύσκολοι και τραγικοί για τους υπερασπιστές της πόλης, ο Πιζάκκι ήταν ένας των επικεφαλής αξιωματικών στον προμαχώνα (ημιπύργιο) ντ' Αντρούτσι, στο νότιο τμήμα των τειχών της Αμμοχώστου, το οποίο δέχθηκε τις σφοδρότερες επιθέσεις και τον αγριότερο κανονιοβολισμό από τους Τούρκους πολιορκητές.

 

Μετά την παράδοση της πόλης (αρχές Αυγούστου του 1571), ο Αλοΐσιος Πιζάκκι ήταν μεταξύ των Ιταλών αξιωματικών που αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, στις 20 Νοεμβρίου του 1571, ρίχτηκε μαζί με άλλους στη φρικτή φυλακή του Ευξείνου Πόντου, όπου και κρατήθηκε υπό αθλιότατες και εντελώς απάνθρωπες συνθήκες. Δεν είναι γνωστό εάν εκεί κατόρθωσε να επιβιώσει και να απελευθερωθεί αργότερα, ή όχι.