Ρωσσίδης Ν Γεώργιος

Image

Νομικός και πολιτευτής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1892 και πέθανε το 1981. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (Ηνωμένες Πολιτείες) κι άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία από το 1922. Διετέλεσε μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου Κύπρου και μέλος του συμβουλίου του Γραφείου Εθναρχίας (1950-1959). Εξελέγη σύμβουλος και γραμματέας της εθνικής πρεσβείας που μετέφερε το 1950 τους τόμους του ενωτικού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και την Αγγλία καθώς και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τον τότε επίσκοπο Κυρηνείας Κυπριανό.

 

Ο Γεώργιος Ν. Ρωσσίδης πήρε επίσης μέρος σε διάφορες άλλες αποστολές στο εξωτερικό προς προώθηση των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού. Μεταξύ άλλων πήρε μέρος στις υπό τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη το 1954 (πρώτη ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό) και το 1955 (δεύτερη προσφυγή).

 

Έγραψε επίσης πολλά άρθρα και αναφορές για την υπόθεση της Κύπρου που εστάλησαν στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού. Μεταξύ αυτών κι ένα βιβλίο (στα αγγλικά) 90 σελίδων με θέμα την οικονομική εκμετάλλευση της Κύπρου από την Αγγλία. Το βιβλίο αυτό εξεδόθη σε 10.000 αντίτυπα που διενεμήθησαν δωρεάν στα Ηνωμένα  Έθνη και σε διάφορες χώρες.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image