Σκαρλάτος - Θεοδωρίδης Νίκος

Image

Γλύπτης. Γεννήθηκε το 1924 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Εργάστηκε στη συνέχεια για ενάμισι περίπου χρόνο στα μεταλλεία του Μαυροβουνίου και της Καλαβασού.

Ύστερα πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε γλυπτική στην εκεί Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από την Αθήνα πήγε στην Πράγα όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Πλαστικών Τεχνών και στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι. Το 1949 κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

 

Το 1950 πήγε στη Σοβιετική  Ένωση όπου κι εγκαταστάθηκε, πρώτα στην Τασκένδη και αργότερα στη Μόσχα. Έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μνημειακή γλυπτική και πολλά μεγάλα έργα του ευρίσκονται σε δημόσιους χώρους πόλεων της Σοβιετικής Ένωσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και γλυπτό αφιερωμένο στον επαναστάτη ποιητή Χαμζά, στημένο σε πλατεία της Τασκένδης, που τιμήθηκε με κρατικό βραβείο της Ε.Σ.Σ.Δ. το 1979.

 

Τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποίησε στην τέχνη του είναι ο ορείχαλκος, η πέτρα, το μάρμαρο κι ο γρανίτης. Ασχολήθηκε επίσης με την κεραμική. Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και στην Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ανατολική Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έργα του ευρίσκονται σε διάφορες συλλογές και σε μουσεία σύγχρονης τέχνης.

 

Στην πλούσια γλυπτική δημιουργία του ξεχωριστή θέση κατέχει το άγαλμα του Χαμζά - ποιητή, μουσικοσυνθέτη, δραματουργού και διαφωτιστή. Τοποθετήθηκε στη μεγάλη πλατεία της Τασκένδης και έχει ύψος 8 μέτρα. Στη δημιουργία του κεντρική θέση έχουν οι γυναικείες μορφές: η γυναίκα - μητέρα, η γυναίκα - πατρίδα, η γυναίκα - αγάπη, η γυναίκα - ομορφιά. Από τα έργα του ένδεικτικά αναφέρουμε τα: «Λόρα» (πορτρέτο μιας νέας Ελληνίδας, της Λόρας Παπαδοπούλου), «Ρωσίδα» (δημοσιεύτηκε στο «Χρυσό Βιβλίο»), «Μητρότητα» και «Μητέρα της Ελλάδας» (βρίσκονται στο Ζάππειο), «Πορτρέτο της κόρης», «Ανατολικό τραγούδι» και «Τρυφερό φιλί» (αποτυπώθηκαν σε γραμματόσημα στη Γενεύη).

 

Παράλληλα με τη γλυπτική, ο Ν. Θεοδωρίδης - Σκαρλάτος ασχολήθηκε και με την κεραμική. Ολες οι δημιουργίες του αγοράστηκαν από διάφορα μουσεία και παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις πολλών χωρών.

 

Ο Νίκος Θεοδωρίδης-Σκαρλάτος ασχολήθηκε και με την ποίηση. Το 1979 εξεδόθη στην Αθήνα μια ποιητική συλλογή του με τίτλο Persona Non Grata.

 

Πέθανε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 1994.