Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού ΕΘΑΛ

Image

Πολιτιστική Εταιρεία της Λεμεσού. Ιδρύθηκε από ομάδα πολιτών το 1988 με βασικό στόχο, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, την θεατρική ανάπτυξη. Δεν πρόκειται για κερδοσκοπική επιχείρηση αλλά για συνειδητή προσπάθεια προσφοράς θεατρικής παιδείας. Η ΕΘΑΛ διατηρεί δικό της θεατρικό συγκρότημα, το «Θέατρο Πράξις», που από την έναρξη της ζωής του έγινε ένα από τα σοβαρότερα και αξιολογότερα θεατρικά σχήματα στην σύγχρονη Κύπρο.

 

Βασικά στελέχη της ΕΘΑΛ (που διοικείται από συμβούλιο με πρόεδρο τον παράγοντα της Λεμεσού Δώρο Ιερόπουλο) είναι ο μουσικοσυνθέτης Βάσος Αργυρίδης, ο συγγραφέας Πάμπης Αναγιωτός, οι ηθοποιοί Χρύσανθος Χρυσάνθου, Έλενα Ευσταθίου, Ανδρέας Βασιλείου, Ανδρέας Μελέκης και άλλοι. Κατά καιρούς συνεργάστηκαν με την ΕΘΑΛ και το «Θέατρο Πράξις» διάφοροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, συγγραφείς και άλλοι θεατρικοί παράγοντες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Το ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ περιλαμβάνει τόσο έργα συγχρόνων Κυπρίων και Ελλαδιτών συγγραφέων, όσο και έργα του παγκόσμιου σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου. Έδρα της ΕΘΑΛ, όπου δίνονται και οι τακτικές παραστάσεις του «Θεάτρου Πράξις», είναι η Λεμεσός. Και τούτο αποτελεί αξιόλογη εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, που εξυπηρετεί και την αποκέντρωση, αφού για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες ένα αξιόλογο θεατρικό σχήμα που εργάζεται επί μονίμου βάσεως έχει την έδρα του εκτός της πρωτεύουσας Λευκωσίας.

 

Το «Θέατρο Πράξις» της ΕΘΑΛ είναι ένα από τα θεατρικά συγκροτήματα της Κύπρου που επιχορηγούνται από το κράτος, μέσω του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ).