Ιωακείμ Κώστας

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στο Πέλλα Παΐς το 1936. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο της Κερύνειας και σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στο Bath Academy of Art, Corsham, Αγγλίας. Ειδικεύθηκε στη διδασκαλία της τέχνης και της οπτικής αντίληψης (visual perception) στο τμήμα παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1963 και στην περίοδο 1979- 80 παρακολούθησε στο Λονδίνο μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική, την ιστορία της τέχνης και την αισθητική.

 

Κατά την περίοδο από το 1972 μέχρι και την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974 διατηρούσε στούντιο και γκαλερί στο Πέλλα Παΐς, που το έχει επανιδρύσει στη Λευκωσία.

 

Σύμφωνα με τον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη η ζωγραφική του Ιωακείμ έχει βουκολικά χαρακτηριστικά και ο τρόπος που επεξεργάζεται τις άσπρες επιφάνειες με τον καμβά είναι μοναδικός. Η ζωγραφική του Ιωακείμ δεν είναι γεωμετρική αλλά οργανική, με πηγές από τη φύση. Εργάζεται με αναφορά σε μυθολογικές καταστάσεις αναπλασμένες με την παράδοση του Ελληνισμού.

 

Συμμετέσχε στην 34η Μπιεννάλε Βενετίας (1968), στην 10η Μπιεννάλε του Σάο Πάολο (1969), στην Μπιεννάλε των νέων καλλιτεχνών στο Παρίσι (1971) όπου και πήρε το βραβείο Merit, και στην Τριεννάλε του Νέου Δελχί (1971). Επίσης βραβεύθηκε στο διαγωνισμό αφίσας του Μοντεκατίνι (1969).

 

Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε πόλεις του εξωτερικού.

 

Έχει επίσης οργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.