Κούτα Μελίτα

Image

Εικαστικός, σκηνογράφος. Γεννήθηκε το 1974 στη Λευκωσία. Σπούδασε Καλές Τέχνες - Γλυπτική στο Λονδίνο στο Central St. Martins College of Art and  Slade School of Fine Art. Εργάζεται με γλυπτά, κατασκευές και διάφορα «χάπενιγκς» και ασχολείται με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό.

 

Το 2001 εκπροσώπησε την Κύπρο στον τομέα των οπτικών τεχνών (μαζί με τον Λευτέρη Τάπα) στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών ευρωπαϊκών χωρών και χωρών της Μεσογείου, στην πόλη Σεράγεβο με θέμα «Χάος και Επικοινωνία».

 

Το 2004 η Μελίτα Κούτα (μαζί με τον Νίκο Κουρούσιη) επιλέχθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εκπροσώπησαν την Κύπρο στην 7η Διεθνή Έκθεση Γλυπτών και Εγκαταστάσεων σε Ανοικτό Χώρο - OPEN 2004, στο Λίντο της Βενετίας.

 

Το 2005 πήρε μέρος σε έκθεση σύγχρονης κυπριακής τέχνης, με τίτλο Somatopia: Mapping Sites, Siting Bodies, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Λονδίνου. Η έκθεση διοργανώθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Το 2008 η Μελίτα Κούτα, μαζί με άλλους εννιά Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες, πήραν μέρος στην πολιτιστική «Διαδρομή» Παρίσι-Κύπρος, παρουσιάζοντας έργα, εγκαταστάσεις και άλλα δρώμενα στην καρδιά του Παρισιού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Εβδομάδας, που οργάνωσε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Μ. Κούτα τιμήθηκε με το βραβείο Ενδυματολογίας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στο πλαίσιο της βράβευσης καλλιτεχνών από τον επαγγελματικό χώρο του θεάτρου, οι οποίοι ως συντελεστές κυπριακών παραγωγών σημείωσαν ξεχωριστές επιδόσεις κατά την περίοδο 2005-2007, για την παράσταση Ζοο, παραγωγή της concept Paravan Proactions (της οποίας είναι συνιδρύτρια).

 

Η καλλιτέχνις οργάνωσε στη Λευκωσία τρεις ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.