Σορόκου Λένια

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1945. Το 1954 μετανάστευσε μαζί με τους γονείς της στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Στη συνέχεια εργάστηκε για τρία χρόνια ως υπάλληλος, ενώ παράλληλα ήταν μέλος ερασιτεχνικού θιάσου (Questor's Theatre). Παρακολουθούσε, την ίδια εποχή, μαθήματα υποκριτικής. Αργότερα, με υποτροφία της αγγλικής κυβέρνησης, φοίτησε για τρία χρόνια στην Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Εργάστηκε αργότερα ως ηθοποιός στο θέατρο «Φοίνιξ» του Λέστερ.

 

Το 1970 ήλθε στην Κύπρο όπου κι εγκαταστάθηκε. Συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου κατά την έναρξη λειτουργίας του (1971) και με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ραδιόφωνο και τηλεόραση). Στη συνέχεια αποτέλεσε στέλεχος της «Πειραματικής Σκηνής» που λειτούργησε στη Λευκωσία. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 πήγε στην Αθήνα, όπου παρέμεινε ενάμισι χρόνο περίπου, συνεργαζόμενη με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν.

 

Τον Δεκέμβριο του 1975 επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, του οποίου αποτέλεσε βασικό στέλεχος μέχρι το 2008. Πήρε μέρος σε πάρα πολλά έργα, τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Στην πολυετή συνεργασία της με τον ΘΟΚ έπαιξε πάνω από εκατό ρόλους. Για την ερμηνεία της στο έργο του Αντώνη Γεωργίου Αγαπημένο μου πλυντήριο, βραβεύτηκε με το Βραβείο ηθοποιίας ΘΟΚ για τη διετία 2005-2007.

 

Η Λένια Σορόκου συνεργάστηκε επίσης με την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού και το «Θέατρο Ένα». Πήρε μέρος, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε τηλεοπτικές σειρές τόσο του ΡΙΚ, όσο και ιδιωτικά κανάλια.