Σπανός Παναγιώτης

Καρδιοχειρουργός που πραγματοποίησε τις πρώτες εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς στην Κύπρο. Γεννήθηκε στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου το 1939. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Το 1959 εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1965. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήλθε, μετά την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής ανταρσίας, το 1963, στην Κύπρο με άλλους εθελοντές και υπηρέτησε στον Πενταδάκτυλο. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του άρχισε ειδίκευση στη χειρουργική στο Γερουλάνειο  Ίδρυμα Αθηνών. Το 1967 συνέχισε την ειδίκευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Sinai Hospital της Βαλτιμόρης. Τον επόμενο χρόνο προσελήφθη ως ερευνητής στο εργαστήριο του καθηγητή της χειρουργικής Wangensteen της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο παρέμεινε μέχρι το 1974 συμπληρώνοντας την ειδίκευσή του στη γενική χειρουργική και στη χειρουργική μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έθεσε και τις βάσεις της εκπαίδευσής του στην καρδιοχειρουργική, συνεργαζόμενος για ένα διάστημα με τον διάσημο παθολογοανατόμο της καρδιάς Jesse Edwards. To 1974 συνέχισε την ειδίκευσή του στην καρδιοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή Mayo των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Το 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα με πρόσκληση του καθηγητή της χειρουργικής Δ. Λαζαρίδη, κοντά στον οποίο άρχισε να εργάζεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1977 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1982 έγινε υφηγητής, το 1983 επίκουρος καθηγητής και το 1986 αναπληρωτής καθηγητής της καρδιοχειρουργικής. Διετέλεσε διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου πραγματοποίησε πάρα πολλές εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς. Τέτοιες εγχειρήσεις άρχισε να πραγματοποιεί και στην Κύπρο από τον Μάρτιο του 1989, επισκεπτόμενος κατά διαστήματα το νησί επικεφαλής ομάδας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.Κατά τη διαδρομή του συνέβαλε στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών καρδιοχειρουργικών τμημάτων σε μεγάλα ιατρικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, όπως ο Άγιος Λουκάς, το Διαβαλκανικό Κέντρο και ο Κυανούς Σταυρός. Σήμερα εξακολουθεί να ασκεί την ειδικότητά του στην Κλινική Κυανούς Σταυρός.

 

Ο Παναγιώτης Σπανός είναι μέλος σε πολλές διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες και συνέγραψε δεκάδες επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.