Σταυρινίδης Γεώργιος

Image

Λόγιος, γιατρός, αδελφός των Δημοσθένη Σταυρινίδη και Κύρου Σταυρινίδη. Γεννήθηκε το 1870 στη Λευκωσία και πέθανε το 1959. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1893. Έκαμε περαιτέρω σπουδές στο Παρίσι (1894-1895). Αργότερα (1905-1909) μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, εργαζόμενος ταυτόχρονα στο University College Hospital. Εργάστηκε ως γιατρός στη Λευκωσία από το 1895 μέχρι το 1905, και ξανά από το 1909, οπότε ίδρυσε την πρώτη στην Κύπρο χειρουργική κλινική.

 

Οπως αναφέρει η Σοφία Βουτσίδου σε μελέτη της για την εξέλιξη εξέλιξη του Νοσοκομείου στην Κύπρο από την Αγγλοκρατία έως το 1974" Ταυτόχρονα με τα νοσκομεία, τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα ιδρύθηκαν αρκετές ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν στη Λευκωσία η χειρουργική κλινική του Γεώργιου Θ. Σταυρινίδη, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Αθήνα και εν συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε στη Μ. Βρετανία (Χριστοδούλου, 2006: 182), η κλινική «Λευκωσία» των γιατρών Γλυκύ και Μούλλερ, η Πολυκλινική του Τουρκοκύπριου γιατρού Χαφούζ Τζεμάλ, η «Νέα Κλινική» του Χρ. Δ. Πετρίδη κοντά στο Παρθεναγωγείο της Φανερωμένης και η Ειδική Χειρουργική, Ορθοπεδική, Γυναικολογική Κλινική του Χριστάκη Αριστ. Ιερωνυμίδη. Ιδιαίτερη δραστηριότητα ανέπτυξε επίσης η Μεγάλη Γενική Χειρουργική και Γυναικολογική Κλινική των Θ. Φράγκου και Α. Γαβριηλίδη στη Λεμεσό.

 

Το 1922 του προτάθηκε στον Σταυρινίδη από την τότε ελληνική κυβέρνηση Γούναρη να αναλάβει την κενή, κατά την εποχή εκείνη, θέση του προσωρινού προξένου της Ελλάδος, αλλά αρνήθηκε.

 

Ο Γεώργιος Σταυρινίδης ασχολήθηκε και με την πεζογραφία, υπήρξε δε συνεργάτης του περιοδικού  Ἀγωνιστής, όπου δημοσίευσε αρκετά διηγήματά του. Εξέδωσε και δυο συλλογές διηγημάτων του:

 

  1. Γιά νά περνᾶ  ἡ  ὥρα (1941).
  2. Τό ξεκούρασμα (1944).

 

Ο Γεώργιος Σταυρινίδης διετέλεσε και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου.

Φώτο Γκάλερι

Image