Ταρσός

Image

Σημαντική αρχαία ελληνική πόλη της νότιας Μικράς Ασίας, πρωτεύουσα της Κιλικίας, απέναντι από τη βόρεια ακτή της Κύπρου, κοντά στους αρχαίους Σόλους της Μικράς Ασίας. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών του Ταύρου κι ίσως το όνομα της να προήλθε από τον ταρσό του ποδιού, λόγω της θέσης της κάτω από τα βουνά αυτά. Ιδρύθηκε από Έλληνες Αργείους υπό τον Τριπτόλεμο. Στη θέση της βρίσκεται σήμερα η τουρκική πόλη Hayat Ensiklop.

 

Κατά την Αρχαιότητα, όπως και κατά τα Βυζαντινά χρόνια, η Κύπρος είχε αναπτύξει ποικίλες σχέσεις με την Ταρσό, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Κύπρου με τη γειτονική της νότια Μικρά Ασία. Από την Ταρσό καταγόταν ο απόστολος Παύλος, που μαζί με τον Κύπριο απόστολο Βαρνάβα πρώτοι κήρυξαν και καθιέρωσαν τον Χριστιανισμό στην Κύπρο.

 

Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, αρχικά υπήχθη διοικητικά (κατά τα μέσα του 1ου π.Χ. αιώνα) στην επαρχία της Κιλικίας (που κατεχόταν από τους Ρωμαίους ήδη από το 103 π.Χ.), με έδρα την Ταρσό. Την εποχή της υπαγωγής της Κύπρου στην επαρχία αυτή διοικητής της ήταν ο περίφημος Κικέρων*. Στην επαρχία της Κιλικίας, με έδρα την Ταρσό, η Κύπρος παρέμεινε για αρκετά χρόνια, μάλιστα μέχρι τα τέλη της ρωμαϊκής κυριαρχίας, οπότε με τις μεταρρυθμίσεις και την αναδιοργάνωση του Διοκλητιανού, υπήχθη στην Αντιόχεια.

 

Η διοικητική εξάρτηση της Κύπρου από την Ταρσό σήμαινε και πυκνή επικοινωνία, και βέβαια και κάποιες επιδράσεις. Η επικοινωνία αυτή αποδεικνύεται με διάφορα γεγονότα και σε διάφορους τομείς. Σε επιγραφή της Αναζάρβου, για παράδειγμα, που αναφέρεται σε πολλές διεθνείς νίκες του περίφημου Κυπρίου αθλητή Δημητρίου* του Σαλαμινίου, μνημονεύονται και δυο νίκες του σε αγώνες στην Ταρσό, όπου πήρε μέρος δυο φορές κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Σε άλλη πηγή βρίσκουμε την πληροφορία ότι ο Βυζαντινός διοικητής της Κύπρου Καλόκαιρος* (4ος μ.Χ. αιώνας), όταν διέφυγε από την Κύπρο μετά την αποτυχία κινήματός του, κατέφυγε στην Ταρσό (όπου όμως συνελήφθη κι εκτελέστηκε).

 

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια μεταξύ Κύπρου και Ταρσού υφίσταντο και εκκλησιαστικές σχέσεις.