Χαλκόρνιθα

Image

Λέγεται και δρεπανάς (ο) ή και χαλκόκοτα (η). Plegadis falcinellus. Οικογένεια: Plegadidae. Μεγάλο πουλί παρυδάτιο, που επισκέπτεται την Κύπρο όταν μεταναστεύει, κυρίως την άνοιξη. Μοιάζει με μεγάλη όρνιθα, το δε μέγεθός του φθάνει τα 55 εκατοστόμετρα. Έχει χρώμα μεταλλικό πορφυρο-πράσινο, με ψηλά μαύρα πόδια και μακριά καμπυλωτή μύτη που μοιάζει με δρεπάνι. Γι’ αυτό και στα χωριά της λίμνης του Ακρωτηρίου, όπου συνήθως συχνάζει την άνοιξη, είναι γνωστό ως δρεπανάς.

 

Συνήθως πετά σε σχηματισμούς (μέχρι 40 περίπου πουλιά μαζί), έχοντας σε έκταση τον λαιμό και τις κνήμες. Φωλιάζει σε δέντρα στη Νότια Ευρώπη, στις Μεσογειακές χώρες, στην Κεντρική Ασία, στην τροπική Αφρική και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γεννά 3-4 αυγά. Απαντάται πάντοτε σε βαλτότοπους και τρέφεται με υδρόβια ζωύφια, ερπετά και υδρόβια φυτά.

 

Είναι η ίβις των αρχαίων Ελλήνων που αναφέρουν ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Αιλιανός και ο Στράβων. Ο Ηρόδοτος αναφέρει μια περίεργη ιστορία, ότι το πουλί αυτό ανέκοπτε και κατέστρεφε «πτερωτές έχιδνες» που την άνοιξη έφθαναν στην Αίγυπτο από την Αραβία. Στην Αίγυπτο το πουλί απαντάται σε ιερογλυφικά, μάλιστα δε σε τρία διαφορετικά είδη. Ο Αιλιανός λέγει ότι στην Αίγυπτο η ίβις ήταν ιερό πουλί της θεάς Ίσιδος κι ότι ουδέποτε μετανάστευε από τη χώρα αυτή.

 

Οι χαλκόρνιθες, όπως και όλα σχεδόν τα παρυδάτια πουλιά, είναι προστατευόμενες και το κυνήγι τους απαγορεύεται.

Φώτο Γκάλερι

Image