Χατζηπαύλου Ιωάννης Ιωαννίδης

Image

Γιατρός και αγωνιστής, νεότερος αδελφός του αγωνιστή και πολιτευτή Γεωργίου Χατζηπαύλου (Ιωαννίδη). Γεννήθηκε στο χωριό Δρούσεια της επαρχίας Πάφου το 1896 και πέθανε το 1972 στην Αθήνα.

 

Τη γυμνασιακή του μόρφωση πήρε στη Λευκωσία και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στο Παρίσι με μετεκπαίδευση αργότερα στη Γερμανία. Μετά το τέλος των σπουδών του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου άσκησε το ιατρικό επάγγελμα και για 30 χρόνια διετέλεσε γενικός διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων Αγίας Σοφίας.

 

Στην ελληνική πρωτεύουσα ανέπτυξε δραστηριότητα και πρωτοβουλίες με στόχο την έναρξη επαναστατικής δράσης για απελευθέρωση της Κύπρου και ένωση της με την Ελλάδα. Υπήρξε ο ιδρυτής της μυστικής οργάνωσης Κ.Α.Ρ.Η. (= Κύπριοι Αγωνισταί, Ριψοκίνδυνοι Ηγέται) το 1952, στην οποία εντάχθηκαν αρκετά άτομα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλ' έναντι στην οποία ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' είχε κρατήσει πολύ προσεκτική στάση. Για τη δραστηριότητα του στο ζήτημα της προπαρασκευής ένοπλου επαναστατικού κινήματος στην Κύπρο, ο Ιωάννης Χατζηπαύλου Ιωαννίδης απώλεσε τη θέση του ως διευθυντής νοσοκομείου. Συγκεκριμένα όταν επέστρεψε στην Αθήνα από ένα διερευνητικό ταξίδι στην Κύπρο στις 2 Ιανουαρίου 1954, του εδόθη αναγκαστική άδεια απουσίας. Αργότερα, όταν στην Κύπρο συνελήφθη από τους Βρετανούς το ιστιοφόρο πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» που μετέφερε στο νησί μυστικά πολεμικό υλικό, ο Ιωάννης Χατζηπαύλου Ιωαννίδης απελύθη από τη θέση του στις 12 Φεβρουαρίου 1955. Αν και ο ίδιος δεν σχετιζόταν με την αποστολή του «Άγιος Γεώργιος», φαίνεται ότι η απόλυση του ήταν αποτέλεσμα αγγλικών πιέσεων επί της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό υποστηρίζει, εξάλλου, κι ο ίδιος σε μεταγενέστερη αναφορά του στον στρατηγό Γρίβα, πράγμα όμως που σημαίνει ότι οι Βρετανοί γνώριζαν τη δραστηριότητα του και την ύπαρξη της οργάνωσης Κ.Α.Ρ.Η. Αργότερα, τον Μάρτη του 1956, ο Ιωάννης Χατζηπαύλου Ιωαννίδης επανήλθε στην κρατική ιατρική υπηρεσία κι ανέλαβε τη διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου «Βασίλισσα Όλγα» στη Ρόδο.

 

Ο Χατζηπαύλου είχε συνεχίσει τη δραστηριότητά του και μετά τη ν έναρξη στην Κύπρο του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα την 1.4.1955 και εργάστηκε κυρίως στους τομείς της συγκέντρωσης και αποστολής στην Κύπρο πολεμικού υλικού για τις ανάγκες της επαναστατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ όπως και της στρατολόγησης και εκπαίδευσης Κυπρίων φοιτητών στην Ελλάδα.

 

Ο Ιωάννης Χατζηπαύλου Ιωαννίδης έγραψε, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, βιβλίο περί την Κ.Α.Ρ.Η. και τη δράση της, το οποίο εστάλη σε χειρόγραφα σε φιλικό του πρόσωπο στην Κερύνεια, μετά τον θάνατό του το 1972. Τα χειρόγραφα παρέμειναν εκεί όταν η πόλη κατελήφθη από τους Τούρκους εισβολείς το καλοκαίρι του 1974.

 

Περισσότερα για την Κ.Α.Ρ.Η. και τον αρχηγό της βλέπε στο λήμμα Κύπριοι Αγωνισταί, Ριψοκίνδυνοι Ηγέται. Βλέπε επίσης περιοδικό Ακάμας του Συνδέσμου Αποδήμων Δρουσιωτών, ειδική έκδοση-αφιέρωμα στον Ιωάννη Χατζηπαύλου Ιωαννίδη, (Λευκωσία, 1986).