Νικολαϊδης Άντης

Image

Ιατρός, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1938. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Guy’s του Λονδίνου, στην Οξφόρδη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Kings College, στο St. Mary’s του Λονδίνου, από όπου εξασφάλισε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Χειρουργικής.

 

Το 1972 του απονεμήθηκε από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Βρετανίας το βραβείο Jacksonian για τη σημαντική προσφορά του στην πρόληψη των εν τω βάθει φλεβικών θρομβώσεων. Διετέλεσε καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο Imperial College (St. Mary’s Hospital) του Λονδίνου και παράλληλα ασκούσε το επάγγελμα του αγγειοχειρουργού στο Νοσοκομείο St. Mary.

 

Η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείτο έγινε γνωστή διεθνώς σε αρκετούς τομείς που περιλαμβάνουν την εφαρμογή αναίμακτων μεθόδων για τη διάγνωση και έγκαιρη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αγγειολόγων, πρόεδρος του Τμήματος Μέτρησης στην Ιατρική του Βασιλικού Κολεγίου Φαρμάκων της Αγγλίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βρετανίας, ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Βρετανίας, European Venous Forum Foundation και πρόεδρος του European Venous Forum Society. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από Επιστημονικά Συμβούλια σε όλο τον κόσμο.

 

Το 2001 διορίστηκε γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Ίδρυσε την πρώτη Κλινική Πρόληψης Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Κύπρο, που είναι μοναδική στο είδος της στην ανατολική Μεσόγειο.