Πισσαρίδης Χριστόφορος

Image

Διακεκριμένος Κύπριος καθηγητής-οικονομολόγος, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών επιστημών. Ήταν υποψήφιος για το ίδιο Νόμπελ και το 2007. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics.  Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα αυτό.  Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας- ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.

 

Οικογένεια

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στην ενορία του Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου 1948.  Η οικογένεια του κατάγεται από τον Αγρό, χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Είναι γιός του Αντωνάκη Πισσαρίδη από τον Αγρό και της Ευδοκίας από τη Λευκωσία. Μαζί έκαναν τρια παιδιά. Τον Χριστόφορο τη Μάρω και την Άννα.  Ο Χριστόφορος μεγάλωσε σε ένα αστικό σπίτι όπου το πρώτο μάθημα που πήρε ήταν η αξιοπρέπεια. Ο πατέρας του υφασματέμπορας και η μητέρα του ψυχή του σπιτιού, μιλούσε άπταιστα γαλλικά και αγγλικά. Ο πατέρας του Χριστόφορου στα 9 του χρόνια πήγε από το χωριό στη Λευκωσία για να δουλέψει στον θείο του καθώς είχε άλλα έξι αδέλφια και η αγροτική ζωή δεν άφηνε πολλά περιθώρια για όνειρα. Ήθελε τα παιδιά του να μορφωθούν.  Τα παιδικά του χρόνια ήταν ταραγμένα. Λόγω του Αγώνα της ΕΟΚΑ στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο τα μαθήματα γινόντουσαν όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν. Ακολούθησαν γυμνασιακές σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

 

Πήρε το απολυτήριο με μέσο όρο 17 και 6/12, έχοντας δύο εικοσάρια στη Γυμναστική και στα Τεχνικά. Συμβιβάστηκε με ένα 14 στα Αρχαία και με ένα 15 στα Νέα Ελληνικά, θεωρώντας πιο πολύτιμο το 18 στα Μαθηματικά και στη Φιλοσοφία. Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι δεν διάβαζε πολύ, αλλά ασχολιόταν με ό,τι τον ενδιέφερε και τον ευχαριστούσε.

 

Οι γονείς του, που εκτιμούσαν πολύ την εκπαίδευση, τον ώθησαν στο να αγαπήσει τη μάθηση, έχοντας συνεχώς ως στόχο να μαθαίνει ολοένα και πιο πολλά από το Δημοτικό σχολείο ακόμη.

Κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο στα 17, αντί για τα 18 και καθώς θεωρήθηκε πολύ νέος για να υπηρετήσει στο στρατό, του επιτράπηκε να πάει στο εξωτερικό για σπουδές, με την προσδοκία ότι τα «προβλήματα» μεταξύ των Ελληνοκύπριων και των Τούρκων θα τελειώσουν πριν από την επιστροφή του, και πως η στρατολόγηση θα καταργηθεί.

 

Πήγε στο Λονδίνο με στόχο να σπουδάσει οικονομικά, αν και την ίδια στιγμή ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ωστόσο οι γονείς του τον έπεισαν να δοκιμάσει την τύχη του στα οικονομικά, τα οποία αγάπησε από την πρώτη στιγμή.

 

Γάμοι

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ως προπτυχιακός φοιτητής στο Έσσεξ, έγινε ενεργός στις φοιτητικές εξεγέρσεις που χαρακτήριζαν τις εποχές.

 

Αρχικώς φοίτησε σε κολέγιο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Δεν ήταν και τα πιο εύκολα χρόνια αλλά με όσα χρήματα διέθετε η οικογένεια και κυρίως μέσα από υποτροφίες λόγω αριστείας  ζούσε σε εστίες.

 

Το 1968 η φοιτητική πολιτική δραστηριότητα έγινε ιδιαίτερα έντονη, και παρόλο που δεν ήταν ποτέ πολύ δραστήριος, οι φιλελεύθερες τάσεις της εποχής τον επηρέασαν ιδιαίτερα. 

 

Κυριότερο χόμπι του ήταν το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος έπαιζε με την ομάδα του Πανεπιστημίου. Ηταν επίσης και παρέμεινε οπαδός της Τσέλσι.

 

Στο Λονδίνο είχε γνωρίσει μια φοιτήτρια από την Αθήνα με την αποφάσισε πως θα παντρευτεί, όμως ο γάμος έληξε άδοξα.

 

Τότε ήρθε ένας νέος έρωτας, με μια Ιταλίδα απόφοιτο του LSE, με την οποία παντρεύτηκε και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αντώνη και τη Μιράντα.

 

Το 2008 ο γάμος τους έληξε απότομα. Όπως ο ίδιος αναφέρει τότε ήταν που συνειδητοποίησε ότι ήρθε η ώρα να τα αφήσει όλα πίσω και να γυρίσει σελίδα.

 

Τρίτη σύζυγός του έγινε η Ρέιτσελ Νγκάι, καθηγήτρια Οικονομικών στο LSE, με την οποία απέκτησε ακόμα ένα παιδί.

 

Καριέρα

Ο Χρ. Πισσαρίδης υπηρέτησε ως προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society.  Είναι επίσης μέλος του συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society.  Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

 Οι ανάγκες της οικογένειας και τα στενά οικονομικά στην Αγγλία την περίοδο της Θάτσερ οδήγησαν τα βήματα του Χριστόφορου Πισσαρίδη στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στο Χάρβαρντ και στο Μπέρκλεϊ. Παράλληλα συνέχισε να αναζητά απαντήσεις στο θέμα της ανεργίας, που αποτέλεσε και τον άξονα της επιστημονικής του έρευνας.

 

Υπηρέτησε επίσης στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε, από κοινού με τον   Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ, το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας. Το βραβείο IZA τιμά πρωτοποριακή εργασία εξαιρετικά δημιουργικών επιστημόνων, που έχουν επιφέρει επαναστατική αλλαγή στη θεωρητική και εμπειρική έρευνα της αγοράς εργασίας.   Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου έχει διορισθεί και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου θέση στην οποία διορίστηκε μετά το 2013. 

 

Το 2007 ο διαπρεπής επιστήμονας τιμήθηκε με το Βραβείο Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος Μακαρίου Γ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το 2013 έγινε ιππότης του Βρετανικού Στέμματος και φέρει τον τίτλο του Sir. 

 

Το 2010  ανακοινώθηκε στη Στοκχόλμη στις 11 Οκτωβρίου, (Βίντεο: Η ανακοίνωση της απονομής στον Χρ. Πισσαρίδη) ότι του απονέμεται το Νόμπελ Οικονομικών (μαζί με τους Αμερικανούς οικονομολόγους Peter Diamond και Dale Mortensen) για τις εργασίες τους που εξηγούν πώς η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές. (Βίντεο: Η απονομή του Νόμπελ)

 

(Βίντεο: Συνέντευξη τετ-α -τετ με το Χριστόφορο Πισσαρίδη)

 

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα «Οικονομικές Επιστήμες-Ανάπτυξη και Απασχόληση» στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών

 

Πολιτική

Ο κ. Πισσαρίδης σε αρκετές περιπτώσεις ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου και επικεφαλής ομάδων για θέματα Οικονομίας τόσο στην Κύπρο όσο και την Ελλάδα. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη. Το 2013 ήταν ένας εκ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη.

 

Το 2020 ο Χριστόφορος Πισσαρίδης πρότεινε στην Κύπρο μια νέα διαδικασία του ελέγχου του Πόθεν Έσχες των Πολιτικών για σκοπούς διαφάνειας. Οι εισηγήσεις του δεν εισακούστηκαν, όπως και οι οι προτάσεις του για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Οι απόψεις του Χριστοφορου Πισσαρίδη για την Κυπριακή Οικονομία ήταν εντελώς διαφορετικές από το μοντέλο που επέλεξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

Το 2020 ο πρωθυπουργός  της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής με πρόεδρο τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, μέλη τους γνωστούς καθηγητές Δημήτρη Βαγιανό, Νίκο Βέττα, Κώστα Μεγήρ και με τη συμμετοχή προσώπων υψηλού κύρους, προκειμένου να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη η οποία θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, θα αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια».

 

Στις προεδρικές εκλογές του 2023 στην Κύπρο , ο Χριστόφορος Πισσαρίδης  υπόστήριξε τον υποψήφιο της πολιτικής κίνησης Νέο Κύμμα Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Νέου Κύμματος. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ως ακαδημαϊκός τοποθετήθηκε  πολύ έντονα μετά την αποκάλυψη της αντιγραφής από τον Νίκο Χριστοδουλίδη της πρώτης του ομιλίας ως υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μάιο του 2022, δηλώνοντας ότι σε μια σοβαρή χώρα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει ως υποψήφιος. 

 

Συνολικά, τα βιβλία που έχει γράψει:

  • Labour Market Adjustment: Microeconomic Foundations of Short-run Neoclassical and Keynesian Dynamics, 1976
  • Equilibrium Unemployment Theory, 1990
  • Technological Progress, Job Creation and Job Destruction, 1995
  • The Impact of Employment Tax Cuts on Unemployment and Wages: The Role of Unemployment Benefits and Tax Structure, 1997
  • Job Reallocation, Employment Fluctuations and Unemployment, 1999
  • Looking Into the Black Box: A Survey of the Matching Function, 2000
  • Company Start-up Costs and Employment, 2001
  • Taxes, Subsidies and Equilibrium Labor Market Outcomes, 2001
  • Consumption and Savings with Unemployment Risk: Implications for Employment Contracts, 2002
  • Scale Effects in Markets with Search, 2002
  • Trade and Industrial Location with Heterogenous Labour, 2002
  • Job Matching, Wage Dispersion, and Unemployment, 2011

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi
  2. Πρώτο Θέμα: Χριστόφορος Πισσαρίδης
  3. Χρ. Πισσαρίδης: Σε άλλη χώρα θα ήταν εκτός Πολιτικής

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image