Νεοφύτου Αβέρωφ

Image

Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

 

Γεννήθηκε στο χωριό Αργάκα της επαρχίας Πάφου στις 31 Ιουλίου 1961. Σπούδασε οικονομικά και λογιστική στο New York Institute of Technology του Long Island στη Νέα Υόρκη.

 

Διετέλεσε Επίτιμος Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου και Κοινοτήτων Διαμερίσματος Χρυσοχούς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου «Ευαγόρας» Πάφου, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

 

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου του διαμερίσματος Χρυσοχούς. Στις δημοτικές εκλογές του 1991 εξελέγη Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Μάιο του 1996, οπότε εξελέγη Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Πάφου. Υπήρξε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στις 25 Αυγούστου 1999 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Τον Μάιο του 2003 εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Επανεξελέγη Βουλευτής, στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, στις εκλογές της 21ης   Μαΐου 2006. Αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Στις 28 Απριλίου 2013, εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαδεχόμενος το νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

 

Είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής, επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μέχρι το 2016, και επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από το 2016 ως το 2018. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Σελίπα και έχει έναν γιο, τον Περικλή (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image