Πλουμέρ Φαζίλ

Image

Τουρκοκύπριος δικηγόρος, που υπηρέτησε ως υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην πρώτη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1914. Μετά την αποφοίτησή του από το Τουρκικό Λύκειο και την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας σπούδασε νομικά στην Άγκυρα και το Λονδίνο. Κατά την περίοδο 1951-1960 διετέλεσε επαρχιακός δικαστής.

 

Το 1960 διορίστηκε υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην κυβέρνηση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένας από τους τρεις Τουρκοκυπρίους υπουργούς που συμμετείχαν στην κυβέρνηση βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την έναρξη της τουρκοκυπριακής ανταρσίας τον Δεκέμβριο του 1963, οπότε απεχώρησαν (23 Δεκεμβρίου 1963) από την κυβέρνηση οι Τουρκοκύπριοι υπουργοί, μαζί με τους15  Τουρκοκυπρίους βουλευτές και δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της διχοτομικής πολιτικής της τουρκικής πλευράς.

 

Το έγγραφο Πλουμέρ

Κατά  την προέλαση των Ελλήνων στην περιοχή της Ομορφίτας κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις που ακολούθησαν την έκρηξη της 21ης Δεκεμβρίου 1963, στο σπίτι του Πλουμέρ βέρθηκε ένα ενδιαφέρον έγγραφο, αποκαλυπτικό της πολιτικής που ακολουθούσαν οι Τούρκοι.  Το έγγραφο  βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο του Υπουργού Υγείας Πλουμέρ μετά τα γεγονότα κι έφερε ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 1963 και ήταν υπογραμμένο από τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιούκ και τον Πρόεδρο της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι ήταν επικεφαλής της ΤΜΤ και της ΒΟΛΚΑΝ . Περιληπτικά το σχέδιο ανέφερε ότι θα ανακηρυσσόταν τουρκοκυπριακό κρατίδιο που θα αναγνωριζόταν επίσημα από την Τουρκία, θα ζητείτο από την Τουρκία να επέμβει στην Κύπρο, οι Τούρκοι βουλευτές θα αποτελούσαν μέλη της τουρκοκυπριακής Βουλής, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα υποχρεώνονταν να συγκεντρωθούν σε μια περιοχή για να μπορούν να την υπερασπίσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μετατρέπονταν σε υπαλλήλους του νέου κράτους.

Το αντίστοιχο έγγραφο Πλουμέρ από Ελληνοκυπριακής Πλευράς ήταν το λεγόμενο Σχέδιο Ακρίτας.

 

Ο Φαζίλ Πλουμέρ πέθανε το 2001.

Φώτο Γκάλερι

Image