Τουμαζής Γιάννης

Ο Πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού

Image

Υφυπουργός Πολιτισμού. Ο Γιάννης Τουμαζής, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 31 Ιουλίου 1961. Στις 20 Απριλίου 2022 ανέλαβε ως ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στη Γαλλία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή.

Είναι καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick, συντονιστής του προγράμματος διδακτορικών σπουδών και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Το 1994 διευθυντής Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη, θέση που διατήρησε μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2023 όταν ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Το 2011, η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων για τη συμβολή του στον Πολιτισμό. 

 

ΘΟΚ

Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ και αντιπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Επί των ημερών του το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας παρουσίασε στην αρχαία Σαλαμίνα την «Αντιγόνη». Επρόκειτο για την πρώτη παράσταση στο αρχαίο Θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας μετά την Τουρκική Εισβολή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. Τότε διάφορα κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ εναντιώθηκαν σφόδρα. Είχαν συγκεντρωθεί μάλιστα έξω από την ελληνική πρεσβεία για να εμποδίσουν την διέλευση των λεωφορείων, αφού πέραν των 4 χιλιάδων Ε/κ είχαν μεταβεί για την παράσταση.

 

Ακαδημία

Στις 29 Οκτωβρίου 2020 εξελέγη ομόφωνα Αντεπιστέλλον Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Έχει κάνει τη μουσειολογική επιμέλεια διαφόρων μουσείων στην Κύπρο και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου  και του βραβευμένου Δημοτικού Μουσείου Αγίας Νάπας ΘΑΛΑΣΣΑ. Του ανατέθηκε επίσης η επιμέλεια της επιλογής και η εγκατάσταση έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών στα δύο νέα κτίρια των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.

 

Υφυπουργός

Στις 20 Απριλίου 2022 ο Γιάννης Τουμαζής διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το υφυπουργείο υπάγεται κατευθείαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αυτό υπάχθησαν διάφορα τμήματα που ανήκαν στο Υπουργείο Παιδείας (Πολιτιστικές Υπηρεσίες) αλλά και στο Υπουργείο Μεταφορών (Τμήμα Αρχαιοτήτων).  

«Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τον διορισμό του κ. Τουμαζή», ανέφερε σε δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, «υλοποιείται ένας στόχος δεκαετιών για τον τόπο μας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους».

Με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε ο  σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό μέρος του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, που περιλαμβάνει τη δημιουργία των πέντε υφυπουργείων, Έρευνας και Τεχνολογίας, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτισμού.

 

Πηγές:

1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

2. Cultural Portal: Βιογραφικό