Χιουζ Γκλυν Glyn Hughes

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1931 στην Ουαλία και σπούδασε στο Bretton Hall (1951 1953). Από το 1956 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύπρο όπου έκτοτε εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Αργότερα πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας και ενδυματολογίας από τη Γιουγκοσλαβία.

 

Στην Κύπρο ο Γκλυν Χιουζ εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγητής της τέχνης, κυρίως στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Συνεργάστηκε επίσης με τις αγγλόφωνες εφημερίδες Cyprus Mail και Cyprus Weekly όπως και με άλλα έντυπα κατά καιρούς, όπου δημοσίευσε πολλά κείμενα για θέματα τέχνης και κριτικές για εικαστικές τέχνες, θέατρο, κινηματογράφο κ.α.

 

Το 1960 ίδρυσε, μαζί με τον καλλιτέχνη Χριστόφορο Σάββα*, την γκαλερί «Απόφαση» στη Λευκωσία (που υπήρξε και η πρώτη που λειτούργησε στην Κύπρο). Το 1971, εξάλλου, ίδρυσε μαζί με άλλους το καλλιτεχνικό κέντρο «Synergy», που λειτούργησε μέχρι και το 1974 οπότε κι έκλεισε μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή.

 

Οργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεση έργων του στη Λευκωσία το 1959. Εξέθεσε επίσης σε ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία, στην Αμμόχωστο (1963), στο Λονδίνο (1964), στην Αθήνα (1978), όπως και στη Γερμανία (1979), στην Ελβετία (1980) και σε άλλες ακόμη χώρες περιλαμβανομένων της Κίνας και της Αυστραλίας. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές παγκύπριες εκθέσεις όπως και σε άλλες ομαδικές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Ταυτόχρονα ο Γκλυν Χιουζ ασχολήθηκε εκτεταμένα με τη διακόσμηση, όπως και με τη σκηνογραφία και ενδυματολογία, συνεργαζόμενος με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και με άλλα θεατρικά συγκροτήματα. Υπήρξε δε, για ένα διάστημα, καλλιτεχνικός συντονιστής για δυο θεατρικές παραγωγές στην αρχαία Επίδαυρο.

 

Ο Γκλυν Χιουζ ακολουθεί στη ζωγραφική του μοντέρνα ή και ανεικονική τεχνολογία. Όμως στα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας στην Κύπρο είχε αντλήσει ιδιαίτερα από το κυπριακό τοπίο και την κυπριακή ύπαιθρο. Ασχολήθηκε επίσης με το μπατίκ. 

 

Ο Γκλυν Χιουζ πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 2014.

Φώτο Γκάλερι

Image