Χριστοδούλου Δημήτριος

Πρώην υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Πάνω Δευτερά το 1919. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και εργάστηκε ως δημοδιδάσκαλος (1940-45). Στη συνέχεια σπούδασε στην Αγγλία γεωγραφία και οικονομολογία (Πανεπιστήμιο Λονδίνου). Εργάστηκε ως καθηγητής στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου (1953-55). Πήρε τον τίτλο Ph. D. του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με τη διατριβή Αξιοποίηση της αγροτικής γης της Κύπρου. Ταυτόχρονα έκαμε μεταπτυχιακές μελέτες στην αγροτική οικονομολογία και τα οικονομικά των υποανάπτυκτων χωρών.

 

Το 1956 διορίστηκε στην Κύπρο πρώτος λειτουργός αναδασμού, το 1958 επιπρόσθετος λειτουργός αναπτύξεως της γεωργίας και το 1959 υπεύθυνος για την προπαρασκευή της γεωργικής απογραφής του 1960. Το 1959, με υποτροφία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) μελέτησε σε οκτώ χώρες προβλήματα αναδασμού και αγροτικής αναδιάρθρωσης. Το 1960 αποσπάσθηκε στην έδρα της FAO στη Ρώμη και υπηρέτησε για μια εικοσαετία στη διεθνή αυτή οργάνωση ως ειδικός σε θέματα γαιοκτησίας, αγροτικής μεταρρύθμισης και ανάπτυξης. Από τη FAO αφυπηρέτησε το 1981 και προσκλήθηκε ως ανώτερος μελετητής στο Πανεπιστήμιο Cambridge, στο Τμήμα Γαιο-Οικονομίας, όπου έμεινε για ένα τρίμηνο συμπληρώνοντας τη συγγραφή βιβλίου του για την πολιτική οικονομία αγροτικής αντιπαράταξης και μεταρρύθμισης.

 

Το 1982 διορίστηκε υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1985.