Συμεωνίδης Σίμος

Image

 

Νομικός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λυθροδόντα, έβδομο παιδί του Χριστόφορου Συμεωνίδη, αγωνιστή του 1955–1959, βουλευτή και κοινοτάρχη Λυθροδόντα. Ο Σίμος Συμεωνίδης αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κύκκου το 1967 και μετά τη στρατιωτική του θητεία σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με υποτροφία του ΙΚΥ απ’ όπου αποφοίτησε σε χρόνο ρεκόρ με δυο πτυχία, το πρώτο το 1972 στη νομική με βαθμό 10 (το μόνο στην ιστορία της σχολής) και το δεύτερο το 1973 στις πολιτικές επιστήμες με βαθμό 9. Συνέχισε με υποτροφία του πανεπιστημίου Harvard, απ’ όπου απέκτησε τα πτυχία Master in Law και Διδάκτωρ της Νομικής Επιστήμης (S.J.D.). Το 1976 άρχισε τη διδακτική του σταδιοδρομία στη Θεσσαλονίκη και το 1978 συνέχισε στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, όπου υπηρέτησε και ως αντιπρύτανης για επτά χρόνια. Το 1999 εξελέγη κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Willamette στο Όρεγκον, ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια.

 

Σήμερα είναι καθηγητής και ομότιμος κοσμήτωρ στην ίδια σχολή και κατέχει τη διακεκριμένη τιμητική έδρα Alex L. Parks. Έχει διδάξει πολλές φορές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, και σε πολλά φημισμένα πανεπιστήμια στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Το 2017 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της Ανατολικής Κίνας στην Σαγκάη.

 

Δημοσιεύεσεις

Έχει δημοσιεύσει 30 βιβλία και 148 νομικές μελέτες σε οκτώ γλώσσες. Τα βιβλία του τιμήθηκαν με έξι επιστημονικά βραβεία και το όλο έργο του με δύο «βραβεία επιτεύγματος βίου» (lifetime achievement), τίτλους επίτιμου διδάκτορα από τρία πανεπιστήμια, και τιμητικά ψηφίσματα από τέσσερεις διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις. Δύο από τα βιβλία του περιλήφθηκαν στα δώδεκα «κλασσικά» βιβλία της Διεθνούς Ακαδημίας της Χάγης, και ένα χαρακτηρίστηκε ως «άξιος διάδοχος» του μέχρι τώρα σημαντικότερου βιβλίου ιδιωτικού διεθνούς δικαίου στον κόσμο που εκδόθηκε το 1834. Τα Ανώτατα Δικαστήρια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ έχουν κάνει 25 τιμητικές παραπομπές στο έργο του, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγετική αυθεντία στο δίκαιο των ΗΠΑ». Με βάση τις παραπομπές άλλων συγγραφέων στο έργο του, κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των καθηγητών νομικής των ΗΠΑ.

 

Διεθνή καριέρα

Έχει χαρακτηρισθεί ως «ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης» και «γίγας του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου» των ΗΠΑ, «ο ηγετικότερος εμπειρογνώμων του συγκριτικού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου στον κόσμο» και «ο πατέρας των κωδικοποιήσεων». Μεταξύ άλλων, έχει συντάξει κωδικοποιήσεις για τρεις πολιτείες των ΗΠΑ και ένα διεθνή νόμο-μοντέλο για τις συγκρούσεις νόμων στο διαδίκτυο. Συμμετείχε επίσης στην σύνταξη δύο διεθνών συνθηκών καθώς και διάφορων νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέφερε νομοθετικές συμβουλές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις πέντε χωρών.   

Υπηρέτησε δύο θητείες ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νομικής Επιστήμης, της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου, και του τμήματος ιδιωτικού διεθνούς δικαίου της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Νομικών Σχολών και μία θητεία ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου. Είναι μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea), του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου.

Υπηρέτησε ως επίτιμος πρόξενος της Κύπρου και συνέβαλε στην επιτυχημένη διεκδίκηση των ψηφιδωτών της Κανακαριάς.

 

Βλέπε λήμμα: Παναγία Κανακαριά- Λυθράγκωμη

 

Το 2012, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εκπροσώπησε την Κύπρο σε όλα τα θέματα αστικού δικαίου. Επίσης εκπροσώπησε την Κύπρο στην διαπραγμάτευση διεθνών συνθηκών στην Διάσκεψη της Χάγης (2012–19). Συνέβαλε στην ίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ως πρόεδρος της επιτροπής επιλογής καθηγητών και της πρώτης συμβουλευτικής επιτροπής.

Το 2022, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πηγή

Faculty profile page https://willamette.edu/law/faculty/profiles/symeonides/index.html

Facebook Symeon Symeonides | Facebook

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image