Συμεωνίδης Σίμος

Image

Διεθνούς φήμης Κύπριος νομικός. Γεννήθηκε το 1949 στο χωριό Λυθροδόντας, έβδομο παιδί του Χριστόφορου Συμεωνίδη, αγωνιστή του 1955–1959, βουλευτή και κοινοτάρχη Λυθροδόντα. Ο Σίμος Συμεωνίδης αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κύκκου το 1967 και μετά τη στρατιωτική του θητεία σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με υποτροφία του ΙΚΥ. Το 1972 πήρε πτυχίο νομικής με τον ψηλότερο βαθμό που είχε ως τότε δοθεί από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο (10 άριστα). Το 1973 πήρε επίσης με άριστα το πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, και το 1974 το πτυχίο LL.M. (μάστερ νομικής) από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο οποίο φοίτησε με υποτροφία του ιδίου του Πανεπιστημίου. Τον ίδιο χρόνο επέστρεψε στην Κύπρο όπου υπηρέτησε και πάλι στην Εθνική Φρουρά κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

 

Συνέχισε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, απ’ όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Δικαιικής Επιστήμης. Το 1976 άρχισε τη διδακτική του σταδιοδρομία ως βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο οποίο δίδαξε ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, συγκριτικό δίκαιο και κυπριακό δίκαιο.

 

Το 1978 ο Σίμος Συμεωνίδης απεδέχθη πρόταση να διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και τελικά παρέμεινε, από το 1980 ως τακτικός καθηγητής. Το 1989 πήρε την τιμητική έδρα διδασκαλίας Judge Albert Tate. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος του μεταπτυχιακού τμήματος του Πανεπιστημίου (1982-1989), αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων (1989- 1996) και αναπληρωτής πρύτανης από το 1996.

 

Ο Σίμος Συμεωνίδης υπηρέτησε επίσης ως γενικός γραμματέας της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου και υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου, ενώ διετέλεσε και επίτιμος πρόξενος της Κύπρου. Αντιπροσώπευσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ δημοσίευσε και περισσότερα από 50 νομικά συγγράμματα σε διάφορες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ιταλική, γερμανική και ελληνική).

 

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η νομοθετική του εργασία ως εισηγητή κωδικοποίησης του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου της πολιτείας της Λουϊζιάνα. Η εργασία του αυτή τέθηκε σε ισχύ με νόμο το 1992. Η κωδικοποίηση αυτή ήταν η πρώτη στο είδος της στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα θεωρείται πρότυπο για τη χώρα αλλά και διεθνώς. Ο Σίμος Συμεωνίδης συνέταξε επίσης, με τη βοήθεια του καθηγητή Arthur von Mehren του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μία ακόμη κωδικοποίηση στο ίδιο θέμα για την Κοινοπολιτεία του Πόρτο Ρίκο. Εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος στη σύνταξη άλλων αμερικανικών νομοθετημάτων, καθώς και στη σύνταξη του νέου αστικού κώδικα της Ρωσίας και της Εσθονίας.